
onsdag 29 december 2010
Flickan med glasfötter av Ali Shaw

tisdag 28 december 2010
En läsupplevelse utöver det vanliga
måndag 27 december 2010
Hjälp mig att knäcka koden
lördag 25 december 2010
Jag tror att jag har hittat en ny favorit
En gammal föredetta väckelsepredikant vid namn Olof Helmersson reser tillbaka till det inre av Västerbotten efter en 45-årig frånvaro för att avfrälsa de han frälste 45 år tidigare. Han har helt ernkelt kommit på att Gud inte finns. Problemet är bara att alla frälsta redan har sekulariserat sig själva, alla utom två. Och när det kommer till denna lilla rest av församlingen finns det andra hinder i vägen för att Olof Helmersson ska kunna uträtta sitt ärende.
Dialogerna, människoporträtten och stämningen är alldeles underbara i denna lilla bok (den mäter bara 222 sidor), det enda som inte får mig att sätta en femma i betyg är att jag hade önskat lite mer handling och lite mindre religiöst dravel. Jag kommer emellertid fortsätta att läsa Lindgren, jag tror att jag har hittat en ny favorit.
torsdag 23 december 2010
Darling river rann över mitt huvud

söndag 19 december 2010
Hoppla, jag har blivit awardad!

- Jag kan binda in böcker. Eller har kunnat. Jag gick en kvällskurs en gång och band in några volymer, men jag har väl i sanningens namn glömt en del.
- Jag har en gång spelat gitarr (och tappat noterna på golvet mitt i en låt) i direktsänd radio
- Jag har sprungit en mil på 37 och en halv minut en gång för ett och halvt år sedan (skryt, jag vet)
- Jag är svag för katastroffilmer (The Day after Tomorrow är den bästa)
- Jag älskar jazz
- Jag tycker att julens två viktigaste ingredienser är portsvinscheddar och Frank Sinatras julskiva
- Jag älskar att bada bastu
- Illussionernas blogg
- Hannah och hennes blogg
- Kafka på Jobbet
- Holly Hock
- owlit
- Stringhyllan
- Daniels photoblog
Bokrecension: Maria & José av Erlend Loe (text) och Kim Hiorthoy (bild)

lördag 18 december 2010
Bokrecension: Let the Great World Spin av Colum McCann

fredag 17 december 2010
Bokrecension: No och jag av Delphine de Vigan

torsdag 16 december 2010
De tre mest lönsamma boklådorna
Lustläsare eller planeringsfreak?
Hur funkar du? Är du en spontan lustläsare eller en mer planerad som kan göra listar på vad du ska läsa (och sedan hålla dig till dem)?
tisdag 14 december 2010
Vilken dag som helst...
torsdag 9 december 2010
Vådan av att läsa långsamt
tisdag 7 december 2010
Adlibris köpförslag - ett mysterium
lördag 4 december 2010
Ännu ett överintelligent franskt barn från Sekwa
torsdag 2 december 2010
Tematrio - julklappsönskningar
- Jonathan Safran Foers nya bok Tree of Codes.
- Jonathan Safran Foers nya bok Tree of Codes.
- Jonathan Safran F... okej jag ska komma på något mer. Hmm.....tja...fred på jorden kanske.

onsdag 1 december 2010
Jag har förlorat min e-boksoskuld
Jag tycker att det är en väldigt spännande utveckling vi har framför oss. I USA står e-böckerna för 6-7% av den samlade bokförsäljningen idag. Det stora landet i väst ligger några år före på den här fronten, så det finns ingen anledningen att tro att utvecklingen kommer gå åt samma håll i Sverige. I synnerhet inte när vi är ett av de länder i världen som har flest mobiltelefon- och internetanvändare per capita.
Innan jag skriver vad jag tyckte vill jag nämna att jag läste på min smartphone (för den teknikintresserade: en HTC Desire med e-boksappen Aldiko), inte på en riktig läsplatta eller tablet (surfplattor kallas ju de senare också, men jag tycker det är en lite missvisande term; det är ju inte bara surfa man kan göra på den). Appen jag använde fungerade bra och den hade en smart funktion där man enkelt kunde anpassa skärmens ljusstyrka; man vill ju i regel inte ha samma ljusstyrka när man läser längre texter som när man surfar. Bladvändningen fungerade också bra.
Jag kom dock aldrig riktigt in i läsandet, den rastlöshet som brukar prägla mitt mobiltelefonanvändande (ni vet, man kollar mailen, Facebook och lite bloggar samtidigt som man lyssnar på Spotify och väntar på bussen) smittade av sig på mitt läsande. Läsningen blev därför något snuttifierad. Och jag saknade den fysiska boken. Att kunna titta på omslaget, känna papprets lukt, att kunna ha koll på hur långt i boken man har läst genom att se hur tjock sidbunt som befinner sig på var sida av bokmärket, allt detta är grejer som jag upskattar hos en pappersbok.
Jag har svårt att säga om det berodde på e-boksformatet, på det faktum att jag läste på en smartphone, på den bok jag läste eller helt enkelt på att jag är ovan, men jag är inte övertygad om att e-boken är något för mig. Jag kommer dock att ge den fler chanser, med eller flera av ovanstående premisser altenerade.

tisdag 30 november 2010
Nytt av Safran Foer


måndag 29 november 2010
Bokrecension: Kattöga av Margaret Atwood

söndag 28 november 2010
Bokrecension: Det bästa ur Nordisk familjebok

lördag 27 november 2010
Bokrecension: Minnen av Torgny Lindgren

fredag 26 november 2010
Språkbarriärer för de aderton
torsdag 25 november 2010
Inte bokhandelshumor kanske, men ändå
onsdag 24 november 2010
Och igen
Det regnar körsbär
Eftersom jag redan har gjort det en gång tänker jag inte skicka vidare utmärkelsen, heller inte räkna upp tre favvoförfattare. Jag hänvisar helt enkelt till mitt förra inlägg på temat.
fredag 19 november 2010
Apple, schmapple - jag blir så trött...
Jag fattar inte rikigt grejen med Apples produkter. Ok, de är snygga och förertaget är bra på att vänta in en ny teknik lagom länge innan de släpper sin produkt. Tillräckligt länge för att de inte ska drabbas av allt för mycket barnsjukdomar, men tillräckligt kort för att ingen annan ska hunnit sno till sig marknaden.
Men jag blir så trött på att folk verkar tror att mp3-spelare och iPod är synonymer och att iPhone och smartphone är synonymer. Folk verkar köpa en ny Appleprodukt så snart den släpps utan att tänka först. Jag har en smartphone av ett helt annat märke och jag har än så längre inga indicier som pekar på att iPhone 4 skulle vara en bättre lur, tvärtom. (Jag ska inte gå in på skillnaderna och argumentera för det ena eller andra märket).
Anledningen till att jag anser att detta inlägg platsar här på min bokblogg är att jag nyss läste en artikel på Svensk Bokhandels hemsida som handlar om släppet av iPad i Sverige i vinter. Nu verkar det som att bokbranchen anser att e-bokens genombrott i Sverige kommer komma nu när vi äntligen kan köpa iPads. Precis som om det inte har funnits läsplattor tidigare. Ja, jag vet, iPad är så mycket mer än en läsplatta, men den är inte den första produkten av den typen heller.
Ibland får jag känslan av att de som bevakar teknikutvecklingen på den här fronten bara har ögon för Apples produkter. Jag välkomnar verkligen e-bokens genombrott, tro inget annat, men varför ska jag tvingas vänta tills Apple behagar släppa sin nya pryl innan förlagen ger ut e-böcker?

torsdag 18 november 2010
Boken som vara
Men samtidigt är det just ovanstående aspekter som jag attraheras av (förutom bokens innehåll förstås). Jag kan rata en potentiellt grym bok för att den har ett fult omslag eller därför att den är i kartonage. Jag kan lägga ner massa pengar på böcker med snygga typsnitt och läskande omslag även om jag kanske egentligen inte tror att jag kommer att gilla boken.
Jag tror att jag talar för fler (i synnerhet bokbloggare) än mig själv när jag hävdar att mycket av boknörderiet handlar just om boken som artefakt och därmed som vara. Och ändå värjer vi oss mot att se på böckerna som produkter som ska säljas.
Jag tror att jag kommer få anledning att återkomma till detta ämne när jag ska recensera den e-bok som jag just nu läser. E-boken är ju ett exempel på när boken artefaktaspekt har minskat till ett minimum.
(Detta inägg har också publicerats på Bok- och biblioteksmässans nätcommunity)
onsdag 17 november 2010
Jag har fått ett pris!
Reglerna stipulerar att man ska berätta om tre favoritförfattare, så håll i hatten, här kommer en bunt:
- Selma Lagerlöf. I can't say it enough. Hon var fantastisk. Läs Gösta Berlings saga och du behöver inte läsa något mer i ditt liv (förutom de två andra böcker jag tipsar om i det följande)
- Jonathan Safran Foer. Nu har karln visserligen bara skrivit två romaner. Men vilka romaner sen! Ojojoj... Bäst är nog ändå Extremt högt och otroligt nära.
- Paul Auster hör också till favoriterna. Han lyckas skriva om väsentligheter med ett kristallklart och enkelt språk. Han har skrivit så många bra böcker, men här väljer jag att tipsa om hans senast till svenska översatta bok, Osynlig.
Vidare säger reglerna att man ska skicka vidare denna ärofyllda utmärkelse till fem andra bloggare:
- Illusionernas blogg - Kul och smart blogg som jag har följt hyfsat länge nu. Jag vill också tipsa om hans sidoprojekt, den något märkliga bloggen Bro socken
- Hannah och hennes blogg - Hannah har inte haft någon jättehög inläggsfrekvens den senaste tiden, men när hon skriver är det alltid intressant att läsa och vi har ganska lika boksmak.
- Kafka på jobbet - Roligt, välskrivet och smart. En riktig kvalitétsblogg.
- owlit - En annorlunda blogg som har riktat in sig främst på att tipsa om olika event, snygga hyllor och diverse annat bokrelaterat på nätet. Jag vill särkilt rekommendera deras varje vecka återkommande innlägg Bokveckan.
- Holly Hock - Ännu en klart läsvärd blogg som jag läser ofta. Therese som driver den har också väldigt bra litterär smak tycker jag.
Så där. Då var det gjort. Tack igen, Frida.
Ni som har mottagit awarden har nu 4 små uppgifter.
1. Tacka den du har mottagit prisen ifrån.
2. Kopiera prismärket till din blogg.
3. Berätta vilka 3 författare du räknar bland dina favoriter, och nämn en favoritbok per författare.
4. Skicka awarden vidare till 5 mottagare som du tycker förtjänar den.
söndag 14 november 2010
Mitt litterära smultronställe

lördag 13 november 2010
Bokrecension: Google-koden av Andreas Ekström

fredag 12 november 2010
Bokrecension: Vad dagen är natten skyldig av Yasmina Khadra
Vad dagen är natten skyldig av Yasmina Khadra ustpelar sig i Algeriet under några decennier av 1900-talet. Fonden är Algeriets i många avseenden våldsamma 1900-talshistoria. Landet var ju en fransk koloni och började under 1950-talet att föröska slå sig fritt. Man uppnådde självständighet 1962. Bokens huvudperson är Younes, eller Jonas som hans franska vänner kallar honom. Han är arab och kommer som pojke med sin familj till staden Oran från landsbygden. Livet utvecklar sig inte rikigt som Younes föräldrar hade hoppats att han tvingas flytta till sin välbeställda farbor. Farbordern är gift med en fransyska och driver ett apotek. Younes bryter så småningom helt med sin riktiga familj och blir mer eller mindre assimilerad i det koloniala samhällsskiktet. En dag dyker en vacker flicka upp i Younes och hans vänners värld och ställer allt på ända. Younes blir kär i henne och hon i honom, men av skäl som förklaras i boken kan det inte bli de två. Jag tänker inte gå in mer på handlingen, med risk för att spoila för den som vill läsa boken.
Boken är på ett sätt en vacker skildring av en ung mans rotlöshet. Younes rycks ur sin egentliga miljö som barn och hamnar i en ny, men han finner sig aldrig till rätta helt. Längre fram i boken blir denna kluvenhet tydligare och han söker sig tillbaka till sina rötter.
Men samtidigt har boken stora problem. Som jag ser det har författaren tre möjliga vägar att gå en bit in i boken. Han kan välja att skriva en berättelse om en ung mans rotlöshet och sökande efter sina rötter. Han kan skriva en skildring av Algeriets frigörelse från kolonialmakten Frankrike, med utgångspunkt i Younes och hans vänners öden. Slutligen kan han skriva en kärleksbok. Problemet är att han gör ansaster till alla tre alternativen, men ror inte i land något. Han går som katten kring het gröt kring dessa tre teman, men berättelsen tar aldrig fart. När jag läser blir jag frustrerad både på den i mitt tycke oförlösta händelseutvecklingen och på huvudpersonens oförmåga att ta några beslut och att agera.

Nu låter det som att jag inte gillade boken alls, men den hade sina kvalitéer. Jag ger den en trea. Jag vill också rekommendera boken, de andra i min bokcirkel tyckte mycket bättre om den, så det kanske också du gör.
Slutligen några ord om författaren. Jag benämner honom som en han, men vän av ordning kanske anmärker att Yasmina väl är ett kvinnonamn! Det stämmer. Författaren heter egentligen Mohammed Moulessehoul och han skrev från början romaner under eget namn. Men i sluttet av 1980-talet började hans arbetsgivare, den algeriska armén, att kräva att få granska och censurera allt han skrev. Då började han i stället att skriva under sin hustrus, Yasmina Khadras, namn. Något han fortsatte med sedan han tagit avsked från armén och flyttat till Frankrike.
torsdag 11 november 2010
Ole Lund Kirkegaard

5000 besök!
Tack alla för era besök! Hoppas att ni återkommer.
onsdag 10 november 2010
Han lever min dröm
Ich bin ein bokbloggsambassadör
Vad har jag för relation till tyskspråkig litteratur? Igen speciell egentligen. Jag har väl läst en del, men ingen av mina favoritförfattare skriver på detta språk. Men jag kan ju alltid räkna upp några titlar som jag har läst och gillat de senaste året:
Buddenbrooks av Thomas Mann
Den falska vikten av Joseph Roth
Ja, det blev inte fler. Och faktum är att även om jag går ytterligare trvåtre år tillbaka i tiden, så blir det inte så många fler. Jag läser helt enkelt inte så mycket från det tyska språkområdet.
Jag gillar inte att sätta upp mål och utmaningar för min läsning, för det är jag alltför mycket av en lustläsare. Jag kommer därför inte att lova att jag ska bli bättre på att läsa tyskspråkg litteratur. Mitt bloggande på bokmässans community kommer mestadels att handla om annat än tyskspråkig litteratur. Den senare lämnar jag åt andra att blogga om.
tisdag 9 november 2010
Bokrecension: Igelkottens elegans av Muriel Barbery

måndag 8 november 2010
Så trött, så trött
söndag 7 november 2010
Google upp i halsen
fredag 5 november 2010
torsdag 4 november 2010
E-böcker - än så länge mest o-böcker
Läsdagbokskramp

onsdag 3 november 2010
En sorts enkät
1. Favoritbok i barndomen?
Mio min Mio av Astrid Lindgren, jag läste den gång på gång.
2. Vad läser du just nu?
Igelkottens elegans av Muriel Barbery samt Det bästa ur Nordisk familjebok.
3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga, jag brukar inte låna på biliotek.
4. Dålig bokvana?
Att börja på nya innan jag läst ut den jag håller på med. Ibland kan det resultera att jag håller på med fem böcker samtidigt och det är inte optimalt tycker jag.
5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Se fråga 3.
6. Har du en läsplatta?
Nej, men jag köpte nyligen en ny telefon som jag har laddat ner en e-boksapp till. Den ska jag testa snart.
7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Jag föredrar egentligen att läsa en bok i taget, men det är så underbart att få börja på en ny bok när den är nyinköpt, så ofta läser jag flera böcker samtidigt.
8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Det som har hänt är att jag har lyckats undvika de tidigare regelbundna lästorkorna nästa helt. Jag håller läsintresset uppe med hjälp av min blogg.
9. Sämsta boken du läst i år?
Jag gjorde ett tappert försök att hitta något av en lettisk författare när jag var där i somras. Det enda jag hittade var en diktsamling. Jag brukar ha svårt för att läsa poesi, så jag kan inte svara på om det här var kass eller bra. Men jag gillade det inte. Boken hette Sun stroke in the dark och författaren Mara Zalite.
10. Bästa boken du läst i år?
Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger.
11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Jag försöker ganska ofta vidga min vyer. Inte sällan leder det till att jag inte läser klart boken ifråga. Men försöker gör jag.
12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Det är lättare att svara på vad som inte är min bekvämlighetszon: deckare, ungdomslitteratur, chic-litt, självhjälpsböcker m.m.
13. Kan du läsa på bussen?
Inga problem. Är det stökigt kan det visserligen bli lite ofokuserat ibland.
14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
Sängen.
15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag skriver upp vad jag lånat ut och förväntar mig att den som lånar ska vara försiktig med boken, även om det är en pocket.
16. Viker du hundöron i dina böcker?
Nej, kommer inte på fråga!
17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Det händer, men inte ofta.
18. I studierelaterade böcker då?
Mest utropstecken och understreckningar.
19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska, men uppskattningsvis en tredjedel av det jag läser är på engelska.
20. Vad får dig att älska en bok?
Svår fråga. Jag vill bli fångad. Vad som sedan gör att jag fångas är nog olika för oliak perioder.
21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Att den var bra.
22. Favoritgenre?
Någon sorts "vanlig" roman skulle jag tro.
23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Biografier.
24. Favoritbiografi?
En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz.
25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Inte vad jag vet.
Stora kulturbloggpriset
lördag 30 oktober 2010
Bokrecension: Andarnas hus av Isabel Allende

torsdag 28 oktober 2010
Tematrio - Läsning
- Jag läser gärna reportageböcker. Några bra är ok, amen av Nina Solomin och När tusen eldar slickar himlen av Ola Wong. Högt på att-läsa-listan finns en annan: Google-koden av Andreas Ekström (som kommer på pocket i november).
- Tidigare, men inte så mycket numer, läste jag mycket vetenskapshistoria och populär naturvetenskap. Några titlar jag kan rekommendera är En kortfattad historik över nästan allting av Bill Bryson, Big bang av Simon Singh och Stjärnor och äpplen som faller av Ulf Danielsson.
- I jobbet läser jag en hel del fotbollshistorisk litteratur.

onsdag 27 oktober 2010
Hustvedt som Thunberg
Och vips så blev man VIP
Bloggin on the språng
söndag 24 oktober 2010
Ny vecka - nytt jobb
torsdag 21 oktober 2010
Att läsa på jobbet
onsdag 20 oktober 2010
Staffan Westerberg ftw

tisdag 19 oktober 2010
Ska Bolaño få en andra chans?

måndag 18 oktober 2010
Vill du inte lägga cykeln på hyllan kan du alltid lägga hyllan på cykeln

För den som föredrar läsning framför matlagning

Flyttfunderingar
Så här kommer det inte att se ut. Min flickvän har ingen trappa.
torsdag 14 oktober 2010
Trilogitrubbel
Har någon läst "The Last Man in Europe" eller "Moment 11"?
onsdag 13 oktober 2010
Och de nominerade är...
Mina 5 nominerade är:
5 p: Her Fearful Symmetry av Audrey Niffenegger
4 p: Easter Parade av Richard Yates
3 p: Invisible av Paul Auster
2 p: Tre apor av Stephan Mendel-Enk
1 p: Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist

tisdag 12 oktober 2010
Bokrecension: Den falska vikten av Joseph Roth
Vågmästare Eibenshütz är en hederlig man, kanske lite väl hederlig. Människorna i trakten skyr honom som elden och han blir ensam, mycket ensam. Efter ett tag börjar han brytas ner, han börjar dricka och han blir först slapphänt och sedan stenhård i sin ämbetsutövning. Katalysatorn för detta är hans hustrus otrohetsaffär med hans sekreterare. En affär som resulterar i ett barn.
Boken är på ett sätt en enkel skildring av en ensam människas tillvaro i det gamla Europa. Eibenschütz är en ensam man och annorlunda; han är hederlig i en värld av lurendrejare. Successivt bryts han ner av sin omgivning, men han blir aldrig en del av den. Han knäcks, men han blir aldrig assimilerad fullt ut. Boken (som skrevs 1937) är också skriven i ganska enkel stil. I ett avseende kan man säga att Den falska vikten är en saga. Men som så ofta med sagor finns där något mer, något djupare.
Roth var mot slutet av sitt liv (han dog 1939) en nostalgiker som ansåg att tiden den habsburgska dubbelmonarkin var något av en guldålder för Europa. Med sitt perspektiv som Jude vägs också den etniska mångfalden in i detta och det var ju knappast något som gynnades i 1930-talets Europa. I förlaget Ruins upplaga av Den falska vikten finns ett efterord av Staffan Vahlquist där formuleras det så här:
Ända till sin deleriumdöd sörjde Roth det österrikisk-ungerska imperiets fall, denna övernationella stat under vars hård, men jämförelsevis ganska förlåtande lock den multikulturella grytan tilläts puttra på svag värme.
Man kan kanske se vågmästaren som en symbol för det habsburgska imperiet. Han står för lag och ordning och gör ingen skillnad på folk och folk; alla måste följa lagarna kring vikter och mått, oavsett etnisk bakgrund. Eibenschütz fall blir då en metafor för dubbelmonarkins fall. Alldeles i slutet av boken drömmer vågmästaren att han själv utsätts för en kontroll av en vågmästare, men förutsättningarna är andra, i drömmen kan Eibenschütz inte dömas enligt de lagar han själv vilat mot. Där finns ingen plats för Eibenschütz plikttrogenhet och i det nya Europa finns ingen plats för Roths älskade dubbelmonarki.

måndag 11 oktober 2010
Tematrio önskade nobelpristagare
- Amos Oz. Med en sådan nerv, sådan känsla, sådant språk och, sådant engagemang är valet enkelt. Jag tror att Oz är en viktigt författare för att hålla främlingsfientlighet och våld stånget.
- Salman Rushdie. Jag har inte läst någon anna smo skriver som Rushdie. En orientalisk/indisk magisk realism. Jag tror dock inte att Svenska Akademien skulle kunna ge priset till RUshdie utan att det skulle tolkas politskt med bakgrund av Rushdieaffären 1989.
- Haruki Murakami. Hans sköna mix av dröm och verklighet, av väst och öst och av högt och lågt är värd ett pris.
Får jag samma fråga om 20 år hoppas jag att jag kan svara Jonathan Safran Foer men än så länge har han skrivit alltför lite. Jag tror också att Roberto Bolaño hade varit en kandidat om han inte hade dött så ung.
Intressant biblioteksstatistik
lördag 9 oktober 2010
Bokrecension: Människor det varit synd om av Kalle Lind

fredag 8 oktober 2010
Bokbloggsjerka - bokformat
Vilket/vilka bokformat (pocket, inbundet, e-bok, ljudbok...) föredrar du och varför?
Svaret är enkelt: Pocket, helt klart. Anledningen är att jag utför lejonparten av mitt läsande antingen på tunnelbanan eller i sängen. På båda dessa ställen är pocketbokens vikt och övriga fysikaliska egenskaper överlägsna övriga format, möjligen med undantag för tunna inbundna böcker.
Tematrio titelmän
- Mitt förnamn är Ronny av Ronny Ambjörnsson. En rolig, intressant och träffsäker uppväxtskildring av idéhistorikern Ronny Ambjörnsson.
- Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfang von Goethe. Jag läste den här boken om en olyckligt förälskad yngling som till slut tar sitt liv när jag var tonåring och olyckligt kär. Aldrig har jag väl kunnat identifiera mig som mycket med en romanfigur som då.
- Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Jag kan inte låta bli att nämna detta mästerverk. Helt klart det bästa som någonsins skrivits på svenska. För mer Selma, se här.

Bokrecension: De är inte kloka de där ryssarna av Anna-Lena Laurén
På det hela taget är den här boken väldigt intressant och, på sina håll, rolig. Laurén är vädigt bra på att förklara sin syn på Ryssland och ryssarna, som på många vis är enormt annorlunda från övriga Europa. Alla som vill lära sig mer om och försöka förstå ryssana och deras stora land bör läsa den här boken. Det blir en klar 4 i beyg.

torsdag 7 oktober 2010
Stolt men inte nöjd
Men jag är inte helt nöjd. Det lilla jag har läst av karl'n gör mig inte imponerad. Faktum är att de pratade lite om Den stygga flickans rackartyg, som är den bok jag läst, på P1 och de verkade tycka som jag, att den är gubbsjuk. Kanske ska jag ta och läsa något annat han skrivit, t.ex. Bockfesten.
Jaja. Jag får väl fotrsätta att hoppas på min älskling, Amos Oz. Någongång kansek 'även jag får utbrist "äntligen!"
Mario Vargas Llosa, det var som katten!
tisdag 5 oktober 2010
Tips på författare från nya länder
Jag har ett långsiktigt projekt att försöka läsa något, om så bara en novell, från alla jordens länder. Beroende lite på vilken defintion man använder och hur världspolitiken utvecklar sig varierar antalet, men i dagsläget torde det vara runt 200 stycken. Det är alltså ingen omöjlig uppgift om man ser till mängden. Jag får bara hoppas att t.ex. USA inte gör en Sovjet och splittras upp i 50 separata stater under min livstid.
För flera länder som jag inte läst från har jag idéer om vilka författare jag kan/ska läsa, men på andra punkter behöver jag hjälp. Nedan listar jag alla europeiska (enligt gängse definition) länder från vilka jag inte har läst något. oavsett om jag känner till några författare därifrån eller inte. Nu vill jag ha tips, både på författare och böcker.
- Albanien
- Andorra
- Belgien
- Bosnien
- Bulgarien
- Cypern
- Holland
- Kosovo
- Kroatien
- Liechtenstein
- Luxemburg
- Makedonien
- Malta
- Moldavien
- Monaco
- Montenegro
- Rumänien
- San Marino
- Schweiz
- Serbien
- Slovakien
- Slovenien
- Vatikanstaten
- Vitryssland
- Österrike
Bokrecension: The Housekeeper and the Professor av Yoko Ogawa
The Housekeeper and the Professor av Yoko Ogawa är något av en feel-good-bok med ett sting av sorgsenhet. En sak jag dock har lite svårt för är alla baseballreferenser. Både professorn och hushållerskans son är väldigt intresserade av Baseball och det görs en del beskrivningar av spelet i boken. Själv är jag totalt ointresserad av baseball och jag har generellt svårt för när författare väver in en massa ingående idrottsavsnitt i boken. Det påminner lite grand om Joseph O’Neills Netherland, där det finns långa avsnitt som handlar om cricket. Avsnitt som drar ner boken i övrigt.
Förutom baseballtjafset tyckte jag om den här boken, men det blir inte mer än en trea.

"Come again", "ah!" eller "tjohoo!" på torsdag?
Återstår att se om jag kommer utbrista "come again!", "ah!" eller rent av "tjohoo!" på torsdag. Som vanligt hoppas jag på Amos Oz, men jag tror inte att han får det i år heller. Skulle jag tippa på någon så blir det Ko Un.