fredag 17 september 2010

Bokrecension: Her Fearful Symmetry av Audrey Niffenegger

Ni som följer den här bloggen kanske minns att jag lyfte Niffeneggers förra bok, Tidsresenärens hustru, till skyarna. Nu har jag läst henest senaste, Her Fearful Symmetry (eller Själens osaliga längtan, som den heter på svenska) och först och främst måste jag säga att jag ska försöka att inte jämföra den med Tidsresenärens hustru. Annat vore orättvist.

Her Fearful Symmetry är en märklig bok. Och fängslande. Alla bokens huvudpersoner bor i samma hus alldeles intill Highgate Cemetry i Norra London. Huvudpersonerna är: Julia och Valentina - två eneäggstvillingar som gör allt ihop och ärver sin mosters lägenhet i London, dit de flyttar; Elspeth - tvilligarnas moster som dör i bokens första kapitel, men sedan bor kvar i sin lägenhet som spöke; Robert - Elspeth's pojkvän som jobbar som guide på Highgate Cemetry och försöker avsluta en bok om densamma; Martin - en man med svåra tvångssyndrom.

Elspeth dör och testamenterar sin lägenhet till de två tvillingarna. Dess kände dock inte till sin mosters existens (de är uppväxta i Chicago). Men när tvillingarna väl har flyttat in i lägenheten börjar märkliga saker att hända; Det visar sig att Elspeth bor kvar, fast som spöke.

Till ytan är detta en spökhistoria. Men den handlar egentligen mer om en kärlek som trotsar allt förnuft, precis som hennes förra bok (oups, där kom visst en liten jämförelse i alla fall). Jag tycker det var en riktigt bra bok. En femma, kanske med ett litet minustecken innan, men ändå. Jag kan rekommendera den varmt och försäkra de som väntar på en ny Tidsresenärens hustru om att ni inte kommer bli besvikna, bara ni inte jämför för mycket.

7 kommentarer:

 1. Vilket tjusigt omslag :) Men jag måste säga att jag tyckte om Tidsresenärens hustru mycket mer än denna :S

  SvaraRadera
 2. Ja, Tidsresenärens hustru är bättre, håller med

  SvaraRadera
 3. Åh, jag älskade verkligen den här boken också. Hittade mig i precis rätt tid och humör. Ibland är det väl så också. Böckerna ska hitta en vid rätt tillfälle, då är de som bäst!

  SvaraRadera
 4. @Bokomaten: verkligen! Det svåra är bara att träffa rätt i tid, det är svårt att veta innan man börjat läsa boken ifråga.

  SvaraRadera
 5. Jag håller precis på med den här! Jag har inte läst Tidsresenären, men jag uppskattar än så länge Niffenegger. Den är om inte annat uppslukande och precis som du skriver - känslor som kärlek och längtan är fantastiskt väl gestaltat och beskrivet. Jag har lite problem med spöket däremot, jag vill att spöken ska vara kusliga och inte så uppenbara som Elspeth.

  SvaraRadera
 6. @Hannah: Jag kan hålla med om dt där med Elspeth. Hon är inte särskilt läskig.

  PS: Det har inte hänt så mycket på din blogg den senaste tiden. Du ska väl inte lägga av :)

  SvaraRadera
 7. Haha! Jag vet. Lite dåligt med inspiration antar jag. Men jag jobbar på det!

  SvaraRadera