onsdag 15 september 2010

SD:s värsta fiende: läsningen

Jag läser i DN idag att Sverigedemokraterna, enligt Synovates senaste mätning, skulle få 7,5% av rösterna om det vore val idag. 7,5%! Det innebär att SD skulle bli det tredje största partiet i Riksdagen. Det är helt sjukt! Det är tragiskt att så många människor i Sverige i dag delar den usla människosyn som SD står för. (Vän av ordning kanske invänder att många av SD:s röster är missnöjesröster från personer som inte nödvändigtvis delar deras främlingsfientliga hållning, men jag tror ändå att de flesta som röstar på SD är mer eller mindre positiva till deras syn på invandringsfrågan.)

Jag tror att läsning är ett effektivt vapen mot främlingsfientlighet och rasism. Om alla människor i Sverige tvingades läsa t.ex. Primo Levis Är detta en människa och Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol tror jag inte att SD skulle få så många röster (detta förutsätter ju förstås att de är kapabla att ta till sig böckerna, ibland undrar man ju när man hör vissa SD:are lägga ut texten). Egentligen skulle det räcka med att folk läste något annat än svenska och anglosaxiska deckare, så skulle nog deras förståelsehorisont vidgas tillräckligt för att SD:s chanser att komma in i Riksdagen skulle försvinna.

1 kommentar:

  1. Verkar väl inte alltför långsökt. Många personer som jag känner röstar SD, och dessa är människor som är, efter min egen benämning, illusivt kloka. Det snackas rättigheter, gammalt tjafs, demokrati och annan magi, med fina akademiska termer av ren mystik, för de flesta. Politik i vår Veke har kommit att handla om vem som kan skaffa flest "låtsasanhängare" folk som har ett argument och en åsikt men tror de är politiskt aktiva.

    SvaraRadera