onsdag 15 september 2010

Böcker för kriminella

Just nu i P3 Populär diskuteras svenska interners läsvanor. Det har visat sig att de helst läser Jens Lapidus och andra thrillers. Frågan de ställer sig är om det finns någon annan litteratur som fungerar bättre för att internerna ska kunna återanpassas till samhället. Intressant frågeställning tycker jag och det finns en viss koppling till mitt förra inlägg. Hur kan litteraturen påverka och förändra en människa?

5 kommentarer:

 1. Ok, nu blev väl inte diskussionen så intressant som jag hade hoppats. Men tanken var god.

  SvaraRadera
 2. Främst tycker jag väl att det visar att människor i allmänhet, i den mån de läser, väljer litteratur som blir betydelsefull för dem. Identifikationen är en stark drivkraft. Det tycker jag vi diskuterar vidare afk nästa helg!

  SvaraRadera
 3. Prcis,man skulle ju kunna tänka sig att Lasermannen mest läser sci-fi.

  SvaraRadera
 4. Jag håller på och läser (men har av olika skäl som inte beror på bokens kvaliteter fastnat mitt i) Elisabets Åsbrinks bok Smärtpunkten, som handlar om Lars Noréns uppsättning av 7:3. Den skrev ju och jobbades fram tillsammans med de interner som sedan satte upp den.

  Nu handlar ju boken egentligen mer om ansvarsområden och om det verkligen är rätt att skjuta över ansvaret för bankrån och fruktansvärda polismord i Malexander på en regissör, men om man vill kan boken också användas som resonansbotten för att diskutera litteraturens frigörande roll. Åsbrink hade ett bra sommarprogram om hela frågan också (finns att lyssna på fortfarande på webben), om man inte orkar läsa hela boken. Åtminstone början av sommarprogrammet överensstmmer mycket med det jag hittills hunnit läsa i sommar.

  Jag vet annars att jag en gång hörde Jan Guillou berätta att han bland annat läste Kristin Lavransdotter när han satt i fängelse för avslöjandet av IB-affären.

  SvaraRadera
 5. Ja, fallet Malexander skulle ju möjligtvis kunna användas som argument mot litteraturens potential för att "föbättra" människor. Trots att de t.o.m. deltog i verket gick de ut och sköt poliser.

  Vad gäller Guillou, så verkar det ju ha funkat. Han har väl inte suttit i fängelse sedan dess :)

  SvaraRadera