torsdag 7 oktober 2010

Stolt men inte nöjd

Ja, kanske inte stolt, men det känns ju bra att ha läst årets nobelpristagare i litteratur, Mario Vargas Llosa.

Men jag är inte helt nöjd. Det lilla jag har läst av karl'n gör mig inte imponerad. Faktum är att de pratade lite om Den stygga flickans rackartyg, som är den bok jag läst, på P1 och de verkade tycka som jag, att den är gubbsjuk. Kanske ska jag ta och läsa något annat han skrivit, t.ex. Bockfesten.

Jaja. Jag får väl fotrsätta att hoppas på min älskling, Amos Oz. Någongång kansek 'även jag får utbrist "äntligen!"

9 kommentarer:

 1. Vet du, jag tror jag tänkte lite som du... har läst ett par böcker och varit lite tveksam.. Lätttillgängligt, roligt emellanåt, men.. ja, lite gubbsjukt, ja..

  SvaraRadera
 2. ok, jag kanske har förnummit rätt vibbar angående honom tidigare då.......för gubbsjuk nämns även i mitt inlägg - utan bevis dock.....

  SvaraRadera
 3. Hmmm... nu har detta ord återkommit oroande många gånger... och speciellt om den bok jag fick fatt i.

  SvaraRadera
 4. Hehe, härligt att vi är ense. Det är inte nog med att Svenska Akdemien ger det till en gubbe även i år (ja, jag vet min favvo Amos Oz också är en gubbe), de ger det till en gubbsjuk gubbe :)

  SvaraRadera
 5. Det låter som ni läst den senare produktionen, läs exempelvis Kamrat Mayta som är en lysande roman. Jag håller nog dock fortfarande Marquez som den absolut största latinamerikanen. Första gången en nobelpristagare jag läst fler än 10 böcker av. Oftast är det väl så att den tidigare produktionen är den som brukar visa störst genialitet. Kanske ändå inte den tidigaste dock. Med tanke på att det nästan alltid är personer över 60 så har de i allmänhet minst 30 års produktion bakom sig. Fast ena fysikpristagaren var ju iochförsig 36. Och alla som klagat på att akademins val alltid är vänstervridna har väl svårt att fortsätta med sin kritik numera.

  SvaraRadera
 6. @Håkan: Jag ska nog testa något av hans äldre böcker. Även jag tycker att Marquez är grym.

  Ja, det var nog bra att det blev en "högersnubbe" i år. Även om Akademien aldrig tar några politiska hänsyn, så uppfattas ju alltid deras val politiskt.

  SvaraRadera
 7. Jag kommer inte att läsa honom. Han har självklart många kvalitéer, men hans unkna kvinnosyn skulle hindra mig från att uppskatta dem. Den stygga flickans rackartyg som kom ut 2006 har jag lyssnat på utdrag ur, och bara de har gjort mig arg på den enligt mitt tycke nedvärderande syn på kvinnor som han visar. Har läst/lyssnat på utdrag ur fler av hans böcker och de visar upp samma syn. Är besviken på svenska akademien i år. Läser inte författare bara för att de har fått Nobels litteraturpris. Det är livet för kort för. :-)

  SvaraRadera
 8. om du vill undvika att bli utsatt för llosas gubbsjuka kan du lämna bockfesten oläst..

  SvaraRadera