måndag 11 oktober 2010

Intressant biblioteksstatistik

Jag läser på Svensk bokhandels hemsida om vilka författare som det lånas mest av på svenska bibliotek. Det står att författare av barn- och ungdomslitteratur i vanlig ordning toppar listan. Inte förrän på 27:e plats finns det en "vuxenförfattare". Vad kan detta bero på? Är det för att barn och undgomar läser mer böcker än vuxna? Är det för att de lånar mer än de köper? Är det för att spridningen på olika författare är större när det handlar om vuxenlitteratur? Kanske är barns och ungdomars läsning mer koncentrerat till ett fåtal förfatare? Någon som har en idé?

5 kommentarer:

  1. Jag tror att det är en kombination av alla de ovan. Jag tror att många vuxna inte går till biblioteket förrän de skaffar abrn och slutar när barnen når en viss ålder, dvs de lånar knappt alls själva. Jag menar, jag har kollegor som ändå är rätt litterära som gör så. Förrutom det så läser ju många barn i serier. Har de hittat en bok de gillar så kör de på alla i serien i ett svep. har elever som bara läser Widmarck, Megakillen, Tam-tiggarpojken osv, osv..

    SvaraRadera
  2. Kan bara tala för mitt eget bibliotekskvitto. Jag lånar så många böcker som jag tror att jag kommer att hinna läsa (okej, något fler då), d.v.s. tre-fyra stycken per besök. Mina barn lånar vad de hinner läsa ... d.v.s. femton-tjugo böcker per besök. Det går helt enkelt lite raskare att avverka Mulle Meck, Halvan och LasseMaja än Assia Djebar.

    SvaraRadera
  3. Ja, det här med att barn- och ungdomsböcker i regle är kortare ocm mer snabblästa är ju förstås en förklaringsfaktor.

    SvaraRadera
  4. Jag tror också på en kombination, som Bokomaten säger. Lite lustigt med listan är att ettan (Martin Widmark)och trean (Helena Willis) skriver Lasse-Maja-böckerna tillsammans. Antagligen har alltså samma böcker räknats flera gånger?

    SvaraRadera
  5. @L: om böckern a räknas flera gånger blir ju koncentrationen till ett fåtal författare/böcker ännu högre.

    SvaraRadera