söndag 3 oktober 2010

Bokrecension: Sista resan av Carsten Jensen

Sista resan av Carsten Jensen handlar om marinmålaren Carl Rasmussen. Det är en roman, men den bygger på Rasmussens liv. Vi får följa honom genom hans barndom, hans ungdomsår, hans vuxenår och, till slut, död. Boken hoppar i kronologin, men grunden utgår från Rasmussens andra Grönlandsresa som han gjorde i slutet av sitt liv (han gjorde sin första när han var ung).

Jag kan inte säga att jag är imponerad. Lika lite som jag vara imponerad av hans förra roman, den hajpade Vi, de drunknade, som jag försökte mig på förra sommaren. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som jag inte gillar med Jensens böcker. Egentligen är det inget jag direkt ogillar. Jag blir helt enkelt oberörd. Jag fattar inte rikigt grejen med den här danske herrn. Vad är det som är så bra? Om någon som läser detta tycker
att Jensen är en rackarns bra författare, ja då får du gärna kommentera nedan.

Jaja. Det blir inte längre än så här, det här inlägget. Hade jag gillat boken hade jag kunnat skriva ett inlägg där jag förklarar varför. Hade jag ogillat boken kunde jag ha ägnat mig åt en liten (eller grandios) sågning.


4 kommentarer:

 1. Nej, jag tänkte säga att jag inte heller tyckte om Vi, de drunknade. Han är ingen bra berättare; det är sällan som historien får liv. Jag undrar om Jensen intresserat sig för människors likheter och olikheter i verkligheten innan han började skriva. Han verkar vara mer intresserad av idéer än människor, och därför blir inga av dem personligheter.

  SvaraRadera
 2. Verkligen sant, han karaktärerna blir inte lveande.

  SvaraRadera
 3. Jag kan heller inte säga att jag roades speciellt av Vi, de drunknade- men jag har två böcker av Carsten Jensen som jag verkligen tycker om- två reseberättelser- "Jag har sett världen börja" och "Jag har hört ett stjärnskott" (kom ut på 90-talet) - speciellt den första (Jag har sett världen börja) kan jag rekommendera. Jensen är ju journalist och jag funderar på om han inte kommer bäst till sin rätt i de två reseskildringarna... (jag tycker nog det i alla fall).

  SvaraRadera
 4. @Ingrid: Jag har hört tidigare att hans resereportage är väldigt bra. Kanske ska jag kolla inte det.

  SvaraRadera