fredag 19 november 2010

Apple, schmapple - jag blir så trött...

Jag fattar inte rikigt grejen med Apples produkter. Ok, de är snygga och förertaget är bra på att vänta in en ny teknik lagom länge innan de släpper sin produkt. Tillräckligt länge för att de inte ska drabbas av allt för mycket barnsjukdomar, men tillräckligt kort för att ingen annan ska hunnit sno till sig marknaden.

Men jag blir så trött på att folk verkar tror att mp3-spelare och iPod är synonymer och att iPhone och smartphone är synonymer. Folk verkar köpa en ny Appleprodukt så snart den släpps utan att tänka först. Jag har en smartphone av ett helt annat märke och jag har än så längre inga indicier som pekar på att iPhone 4 skulle vara en bättre lur, tvärtom. (Jag ska inte gå in på skillnaderna och argumentera för det ena eller andra märket).

Anledningen till att jag anser att detta inlägg platsar här på min bokblogg är att jag nyss läste en artikel på Svensk Bokhandels hemsida som handlar om släppet av iPad i Sverige i vinter. Nu verkar det som att bokbranchen anser att e-bokens genombrott i Sverige kommer komma nu när vi äntligen kan köpa iPads. Precis som om det inte har funnits läsplattor tidigare. Ja, jag vet, iPad är så mycket mer än en läsplatta, men den är inte den första produkten av den typen heller.

Ibland får jag känslan av att de som bevakar teknikutvecklingen på den här fronten bara har ögon för Apples produkter. Jag välkomnar verkligen e-bokens genombrott, tro inget annat, men varför ska jag tvingas vänta tills Apple behagar släppa sin nya pryl innan förlagen ger ut e-böcker?

5 kommentarer:

 1. Hejsan, du har fått en award!

  SvaraRadera
 2. iPad är väl egentligen snarast sämre som läsplatta, eftersom den har en reflekterande skärm. Men å andra sidan får man ju fler funktioner (surf etc) så jag tror folk kanske är mer benägna att lägga pengar på den än en "riktig" läsplatta?

  SvaraRadera
 3. I sina mörka stunder kan man ju tänka att de som bevakar teknikutvecklingen har nytta av att bara ha ögon för apples produkter. Men så vill jag som journalist ju inte ens tänka. Vi är ju omutbara.

  SvaraRadera
 4. @a-lo: säkert är folk mer benägna att lägga pengar på en iPad, men hur mycket ligger i att det är en bättre produkt än andra produkter av samma slag (dvs med surf, gps, kamera m.m.) respektive att det är en Apple?

  SvaraRadera
 5. @fullbokhylla: det kanske ligger något i det

  SvaraRadera