
lördag 30 oktober 2010
Bokrecension: Andarnas hus av Isabel Allende

torsdag 28 oktober 2010
Tematrio - Läsning
- Jag läser gärna reportageböcker. Några bra är ok, amen av Nina Solomin och När tusen eldar slickar himlen av Ola Wong. Högt på att-läsa-listan finns en annan: Google-koden av Andreas Ekström (som kommer på pocket i november).
- Tidigare, men inte så mycket numer, läste jag mycket vetenskapshistoria och populär naturvetenskap. Några titlar jag kan rekommendera är En kortfattad historik över nästan allting av Bill Bryson, Big bang av Simon Singh och Stjärnor och äpplen som faller av Ulf Danielsson.
- I jobbet läser jag en hel del fotbollshistorisk litteratur.

onsdag 27 oktober 2010
Hustvedt som Thunberg
Och vips så blev man VIP
Bloggin on the språng
söndag 24 oktober 2010
Ny vecka - nytt jobb
torsdag 21 oktober 2010
Att läsa på jobbet
onsdag 20 oktober 2010
Staffan Westerberg ftw

tisdag 19 oktober 2010
Ska Bolaño få en andra chans?

måndag 18 oktober 2010
Vill du inte lägga cykeln på hyllan kan du alltid lägga hyllan på cykeln

För den som föredrar läsning framför matlagning

Flyttfunderingar
Så här kommer det inte att se ut. Min flickvän har ingen trappa.
torsdag 14 oktober 2010
Trilogitrubbel
Har någon läst "The Last Man in Europe" eller "Moment 11"?
onsdag 13 oktober 2010
Och de nominerade är...
Mina 5 nominerade är:
5 p: Her Fearful Symmetry av Audrey Niffenegger
4 p: Easter Parade av Richard Yates
3 p: Invisible av Paul Auster
2 p: Tre apor av Stephan Mendel-Enk
1 p: Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist

tisdag 12 oktober 2010
Bokrecension: Den falska vikten av Joseph Roth
Vågmästare Eibenshütz är en hederlig man, kanske lite väl hederlig. Människorna i trakten skyr honom som elden och han blir ensam, mycket ensam. Efter ett tag börjar han brytas ner, han börjar dricka och han blir först slapphänt och sedan stenhård i sin ämbetsutövning. Katalysatorn för detta är hans hustrus otrohetsaffär med hans sekreterare. En affär som resulterar i ett barn.
Boken är på ett sätt en enkel skildring av en ensam människas tillvaro i det gamla Europa. Eibenschütz är en ensam man och annorlunda; han är hederlig i en värld av lurendrejare. Successivt bryts han ner av sin omgivning, men han blir aldrig en del av den. Han knäcks, men han blir aldrig assimilerad fullt ut. Boken (som skrevs 1937) är också skriven i ganska enkel stil. I ett avseende kan man säga att Den falska vikten är en saga. Men som så ofta med sagor finns där något mer, något djupare.
Roth var mot slutet av sitt liv (han dog 1939) en nostalgiker som ansåg att tiden den habsburgska dubbelmonarkin var något av en guldålder för Europa. Med sitt perspektiv som Jude vägs också den etniska mångfalden in i detta och det var ju knappast något som gynnades i 1930-talets Europa. I förlaget Ruins upplaga av Den falska vikten finns ett efterord av Staffan Vahlquist där formuleras det så här:
Ända till sin deleriumdöd sörjde Roth det österrikisk-ungerska imperiets fall, denna övernationella stat under vars hård, men jämförelsevis ganska förlåtande lock den multikulturella grytan tilläts puttra på svag värme.
Man kan kanske se vågmästaren som en symbol för det habsburgska imperiet. Han står för lag och ordning och gör ingen skillnad på folk och folk; alla måste följa lagarna kring vikter och mått, oavsett etnisk bakgrund. Eibenschütz fall blir då en metafor för dubbelmonarkins fall. Alldeles i slutet av boken drömmer vågmästaren att han själv utsätts för en kontroll av en vågmästare, men förutsättningarna är andra, i drömmen kan Eibenschütz inte dömas enligt de lagar han själv vilat mot. Där finns ingen plats för Eibenschütz plikttrogenhet och i det nya Europa finns ingen plats för Roths älskade dubbelmonarki.

måndag 11 oktober 2010
Tematrio önskade nobelpristagare
- Amos Oz. Med en sådan nerv, sådan känsla, sådant språk och, sådant engagemang är valet enkelt. Jag tror att Oz är en viktigt författare för att hålla främlingsfientlighet och våld stånget.
- Salman Rushdie. Jag har inte läst någon anna smo skriver som Rushdie. En orientalisk/indisk magisk realism. Jag tror dock inte att Svenska Akademien skulle kunna ge priset till RUshdie utan att det skulle tolkas politskt med bakgrund av Rushdieaffären 1989.
- Haruki Murakami. Hans sköna mix av dröm och verklighet, av väst och öst och av högt och lågt är värd ett pris.
Får jag samma fråga om 20 år hoppas jag att jag kan svara Jonathan Safran Foer men än så länge har han skrivit alltför lite. Jag tror också att Roberto Bolaño hade varit en kandidat om han inte hade dött så ung.
Intressant biblioteksstatistik
lördag 9 oktober 2010
Bokrecension: Människor det varit synd om av Kalle Lind

fredag 8 oktober 2010
Bokbloggsjerka - bokformat
Vilket/vilka bokformat (pocket, inbundet, e-bok, ljudbok...) föredrar du och varför?
Svaret är enkelt: Pocket, helt klart. Anledningen är att jag utför lejonparten av mitt läsande antingen på tunnelbanan eller i sängen. På båda dessa ställen är pocketbokens vikt och övriga fysikaliska egenskaper överlägsna övriga format, möjligen med undantag för tunna inbundna böcker.
Tematrio titelmän
- Mitt förnamn är Ronny av Ronny Ambjörnsson. En rolig, intressant och träffsäker uppväxtskildring av idéhistorikern Ronny Ambjörnsson.
- Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfang von Goethe. Jag läste den här boken om en olyckligt förälskad yngling som till slut tar sitt liv när jag var tonåring och olyckligt kär. Aldrig har jag väl kunnat identifiera mig som mycket med en romanfigur som då.
- Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Jag kan inte låta bli att nämna detta mästerverk. Helt klart det bästa som någonsins skrivits på svenska. För mer Selma, se här.

Bokrecension: De är inte kloka de där ryssarna av Anna-Lena Laurén
På det hela taget är den här boken väldigt intressant och, på sina håll, rolig. Laurén är vädigt bra på att förklara sin syn på Ryssland och ryssarna, som på många vis är enormt annorlunda från övriga Europa. Alla som vill lära sig mer om och försöka förstå ryssana och deras stora land bör läsa den här boken. Det blir en klar 4 i beyg.

torsdag 7 oktober 2010
Stolt men inte nöjd
Men jag är inte helt nöjd. Det lilla jag har läst av karl'n gör mig inte imponerad. Faktum är att de pratade lite om Den stygga flickans rackartyg, som är den bok jag läst, på P1 och de verkade tycka som jag, att den är gubbsjuk. Kanske ska jag ta och läsa något annat han skrivit, t.ex. Bockfesten.
Jaja. Jag får väl fotrsätta att hoppas på min älskling, Amos Oz. Någongång kansek 'även jag får utbrist "äntligen!"
Mario Vargas Llosa, det var som katten!
tisdag 5 oktober 2010
Tips på författare från nya länder
Jag har ett långsiktigt projekt att försöka läsa något, om så bara en novell, från alla jordens länder. Beroende lite på vilken defintion man använder och hur världspolitiken utvecklar sig varierar antalet, men i dagsläget torde det vara runt 200 stycken. Det är alltså ingen omöjlig uppgift om man ser till mängden. Jag får bara hoppas att t.ex. USA inte gör en Sovjet och splittras upp i 50 separata stater under min livstid.
För flera länder som jag inte läst från har jag idéer om vilka författare jag kan/ska läsa, men på andra punkter behöver jag hjälp. Nedan listar jag alla europeiska (enligt gängse definition) länder från vilka jag inte har läst något. oavsett om jag känner till några författare därifrån eller inte. Nu vill jag ha tips, både på författare och böcker.
- Albanien
- Andorra
- Belgien
- Bosnien
- Bulgarien
- Cypern
- Holland
- Kosovo
- Kroatien
- Liechtenstein
- Luxemburg
- Makedonien
- Malta
- Moldavien
- Monaco
- Montenegro
- Rumänien
- San Marino
- Schweiz
- Serbien
- Slovakien
- Slovenien
- Vatikanstaten
- Vitryssland
- Österrike
Bokrecension: The Housekeeper and the Professor av Yoko Ogawa
The Housekeeper and the Professor av Yoko Ogawa är något av en feel-good-bok med ett sting av sorgsenhet. En sak jag dock har lite svårt för är alla baseballreferenser. Både professorn och hushållerskans son är väldigt intresserade av Baseball och det görs en del beskrivningar av spelet i boken. Själv är jag totalt ointresserad av baseball och jag har generellt svårt för när författare väver in en massa ingående idrottsavsnitt i boken. Det påminner lite grand om Joseph O’Neills Netherland, där det finns långa avsnitt som handlar om cricket. Avsnitt som drar ner boken i övrigt.
Förutom baseballtjafset tyckte jag om den här boken, men det blir inte mer än en trea.

"Come again", "ah!" eller "tjohoo!" på torsdag?
Återstår att se om jag kommer utbrista "come again!", "ah!" eller rent av "tjohoo!" på torsdag. Som vanligt hoppas jag på Amos Oz, men jag tror inte att han får det i år heller. Skulle jag tippa på någon så blir det Ko Un.
måndag 4 oktober 2010
Bokrecension: The Easter Parade av Richard Yates
Boken handlar om två systrar, Sarah och Emily som växer upp i diverse förorter till New York under mellankrigstiden. Föräldrarna skiljer sig när barnen är små och systrarna bor tillsammans med sin mor, som går under smeknamnet Pookie. Vi får följa Sarah och Emily under (i stort sett) hela deras liv och de har det inte lätt. Yates sätter an tonen redan in bokens första mening:
Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa.
På flera sätt utvecklas de två systrarna åt två olika håll. Sarah representerar den gifta familjemodern. Hon har stabiliteten och den yttre tryggheten, men är i grunden olycklig och blir slagen av sin man. Emily representerarar den frigjorda kvinnan. Hon gifter sig aldrig, skaffar aldrig barn, hon har en akademisk utbildning och fortsätter att jobba nästa hela livet. Hon framstår som den mest vitala av de båda. Yates tecknar två skilda sätt att leva och till en början framstår Emilys liv som det mest levnadsvärda. Men mot slutet vänds perspektiven, Emily är ensam, enormt ensam och det som till slut räddar henne är en av systersönernas trygga familj.
Vill Yates förklara familjelivets seger över singellivet? Det verkar nästan så när man läser de sista sidorma, men å andra sidan har han under alla de sidor som föregår slutet verkat förespråka Emilys val av livsstil. I The Easter Parade är ingenting svart eller vitt. Personporträtten är realistiska och därmed komplexa. Så också handlingen. Jag tror inte att boken är något så simpelt som ett manifest för den ena eller den andra livsstilen. Han (Yates) vill helt enkelt visa att oavsett hur olika de båda systrarna väljer att leva, så är de lika sårbara för ensamheten och olyckan. Båd kvinnrona försöker från tid till annan att ta sig ur sina livsmönster. Sarah försöker lämna sin brutala make och Emily försöker stadga sig. Men det lyckas ingen av dem med. De är, för att låna en formulering från produktbeskrivning på Adlibris, fångade i sina egna öden.
Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Det blir en fyra.
PS. Jag läste boken på engelska, men jag kan inte låta bli att undra över varför titeln inte är översatt i den svenska översättningen. Titeln syftar ju på den påskparad där Sarah och hennes blivande man deltar. Det är den fortsatta berättelsens utgångspunkt.

En Selecta med textinnehåll
söndag 3 oktober 2010
Bokrecension: Sista resan av Carsten Jensen
