tisdag 29 juni 2010
En liten efterlysning
Lästorkans anatomi
Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Semestern närmar sig med stormsteg och min läslust (och framförallt mitt läsfokus) är lika långt borta som Englands fotbollsframgångar. Suck...
Schysta tishor (i dubbel bemärkelse)

torsdag 24 juni 2010
Ännu en bokenkät
Senaste bokköp: Nattåg till Lissabon av Pascal Mercier
Senaste bibblolånen: Minns inte, det var år sedan jag sist lånade något på bibblan.
Senaste utlästa boken: Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger.
Favorittidning: Vi LÄSER
Plats där jag helst läser: I sängen och på tunnelbanan.
Så sorterar jag min bokhylla: Jag har två bokhyllor: en med inbundet och en med pocketböcker. Båda är sorterade i bokstavordning. Dock ingen uppdelning i fiction/non-fiction.
En bok som jag minns att jag läste när jag var liten: Mio min mio av Astrid Lindgren, massvis med gånger.
Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst: Ingen aning. Köpte egentligen inte böcker förrän jag var över 20 år.
Vad ser jag mest fram emot att läsa i sommar: har inte riktigt kommit så långt i min planering. Men jag ser fram emot att få tid att läsa klart de två böcker jag håller på med nu: den tidigare nämnda Nattåg till Lissabon av Pascal Mercier samt Valda verk av T.S. Spivet av Reif Larsen.
Bokbytet: Ett inlägg som handlar om vad du skulle tycka vore trevligt att få i ett sommarpaket...
onsdag 23 juni 2010
Lissabon i mitt hjärta

Att hålla elitismen stången
Det har alltid varit så att det som få gillar anses exklusivt och därmed lite bättre. Inte bara inom kulturen utan också inom t.ex. mat och mode. Att jag inte kan fördra t.ex. Liza Marklund har ingenting att göra med att hon säljer mycket eller att hon skulle skriva böcker av sämre kvalité. Det handlar snarare om att jag inte får ut något av att läsa henne. men andra får ju det. Och då är det ju bra litteratur för dem. Visserligen tror jag att det finns ett litet mått av lathet i människors kulturkonsumtion. Att så många människor läser Stieg Larssons böcker eller gillar melodifestivalen tror jag inte bara handlar om att det är kulturföreteelser som folk gillar, utan också att många människor tenderar att ta till sig den kultur som andra gillar.
För att återknyta till det här med att betraktas som en kulturelitist. Jag vill verkligen inte uppfattas som en sådan, men hur svårt är det inte när en vän som vet att jag läser mycket böcker frågar vad jag tycker om hans eller hennes favorit Paulo Coelho eller om jag läst den senaste deckaren av Läckberg. Jag vill inte ljuga och säga att gillar det, men jag vill heller inte framstå som en snobb som dissar hans/hennes val av läsning.
Jag antar att den här problematiken är någonting man får leva med om man som jag gillar att läsa travar med böcker och lyssna på jazz.
tisdag 22 juni 2010
Bokbytet: ett inlägg som handlar om böcker och läsning
Förutsättningarna för det här inlägget finns här och det här är sannerligen inte lätt. Hur ska jag kunna beskriva vad jag gillar att läsa och inte att läsa på några rader? Två enkla sätt för dig, min hemlige bokvän, är att dels rota runt här på min blogg och dels att gå in på bok.nu (om du är medlem där) och leta upp mig (sök efter Magnus Axelsson under Medlemmar som jag spanar på). Du kan kolla in mitt inlägg inför förra bokbytet. Här finns ett inlägg som är läsvärt, här också. Så och här.
Jag vet inte rikigt vad mer jag kan säga som ger dig info utöver länkarna ovan. Men fråga mig gärna vad du vill i kommentarsfältet så ska jag svara så gott jag kan. I morgon ska jag försöka hinna med att skriva det andra inlägg som hör till bokbytet.
...och en andra





Dagens första omslagsspaning


måndag 21 juni 2010
Omslaget från Hin Håle, nej förlåt munhålan
fredag 18 juni 2010
Bokrecension: Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa

Knas med Google Analytics?
Lästorka
onsdag 16 juni 2010
Mobilfunderingar, input behövs
Input nån?
tisdag 15 juni 2010
Tematrio titeldjur
1. Too kill a Mockingbird av Harper Lee. Mästerverket firar för övrigt 50 år i år.
2. Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami. Kanske Murakamis bästa. Iaf den bästa av de 4-5 jag har läst.
3. Den vita tigern av Aravind Adiga. Boken som fick Man Booker priset 2008. Riktigt bra (gick för övrigt som radioföljetong på P1 i vintras).
Valda verk av T.S. Spivet - en förhandsfundering
Fotboll och ny design
Jag testar en ny design på bloggen. Kansek behåller jag den eller så gör jag det inte. Kom gärna med synpunkter.
onsdag 9 juni 2010
Bokrecension: Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger
Tidsresenärens hustru handlar om Henry och Clare. Henry har en genetisk bugg som gör att han ofrivilligt reser i tiden. Han kan plötsligt försvinna för att dyka upp naken i en annan tid och på en annan plats. Första gången Henry möter Clare är han 28 och hon 20 år, men första gången Clare möter Henry är när hon är 6 år och han 36. De fortsätter att mötas under hela hennes uppväxt och Henry är ibland i 30-årsåldern, ibland i 40-årsåldern. Det utvecklas till en livslång kärleksrelation. Boken är något av den ultimata kärleksberättelsen. Om du bara ska läsa en kärlekshistoria i ditt liv, välj den här.
Det här med tidsresorna gör att man tvingas fundera en del över det här med hönan och egget. Man kan till exempel fråga sig när Henrys och Clares relation startade. Var det när Clare sprang på Henry när hon var 20? Men då hade ju hon redan känt honom i hela sitt liv. Var det när Henry träffade den 6-åriga Clare? Men då hade Henry redan varit gift med henne i flera år. Eller kanske var det ödet, om det nu finns, som styrde. Ödet finns i alla fall i någon mening i Niffeneggers bok.
Om jag ska lyfta fram något negativt så kan jag bara komma på en sak och det har med översättningen att göra. Boken är slarvigt översatt, jag hittar uppenbara slarvfel på flera ställen. Kanske hade förlaget bråttom eftersom de visste vilken succé boken hade gjort i USA. Men den här synpunkten rör ju inte författarens verk. Det blir en solklar femma. Jag har svårt att tänka mig att jag kommer läsa något lika bra under resten av året.

tisdag 8 juni 2010
Enkät med bokfrågor
Jag hittade en enkät hos Enbokcirkelföralla som hade hittat den hos Fiktiviteter som i sin tur hade hittat den hos Lilla O. Katten på råttan och råttan på repet etc. Jag svarar även jag.
Vilka är de fem författarna ni har flest böcker av i era bokhyllor?
1. Selma Lagerlöf (14)
2. Fjodor Dostojevskij (12)
3. Maj Sjöwall / Per Wahlöö (10)
4. Paul Auster (9)
5. Peter Englund (9)
Köper eller lånar ni mest?
Jag köper i regel allt jag läser. Det händer att jag lånar av kompisar, men väldigt sällan från bibliotek. Jag gillar dock bibliotek, men jag tycker om att ha kvar det jag läst.
Sparar ni alla böcker ni köper?
Ja, i princip. Om det är en bok jag verkligen inte har gillat, så kan jag göra mig av med den, men det mesta behåller jag.
Inbundet eller pocket helst?
Pocket, lätt. Det mesta av min lästid är på tunnelbanan eller på rygg i sängen. I båda dessa fall är inbundnda böcker alltför stora och otympliga. Och jag gillar faktiskt pocketar bättre, de är trevligare att läsa i på alla sätt. Jag tycker heller inte att jag behöver inbundna böcker för att bokhyllan ska snygg ut, det gör den med pocketböcker också.
Vilken bok har du läst flest gånger i ditt liv? (om du nu läser om böcker)
Mio min Mio av Astrid Lindgren. Jag läste den säkert 10 gånger under mellanstadiet. Idag läser jag sällan om böcker, det finns alltför många olästa jag vill läsa för det.
fredag 4 juni 2010
Nicole Krauss släpper nytt

torsdag 3 juni 2010
3 städer

onsdag 2 juni 2010
Bokrecension: The Discomfort Zone av Jonathan Franzen

The Discomfort Zone är Jonathan Franzens självbiografi. Eller kanske snarare självbiografiska anteckningar, den är något skissartad till sin form, då den är både kort och hoppig. Boken inleds när Franzen är i sin nyss avlidna mors hem och ska försöka iodningställa det för försäljning. Sedan hoppar kapitlen fram och tillbaka mellan olika tider och teman. Ett kapitel ägnas hans busstreck i skolan i förorten till St Louis, ett annat till hans studier i tyska på college.
Jag tyckte boken var ojämn. Bitvis rätt kul, men ibland seg. Det blir en 3:a och jag ska nog ge Franzen en andra chans någon gång. Men då med någon av hans romaner.
tisdag 1 juni 2010
Bokrecension: Judar på vandring av Joseph Roth
