onsdag 29 december 2010

Flickan med glasfötter av Ali Shaw

Hos Bokbabbel läste jag om Flickan med glasfötter av Ali Shaw och blev ordentligt sugen på att läsa den. Den fanns dock inte i sortimentet hos den bokhandel jag jobbar i, så jag fick gå till en konkurrent (förlåt, min chef, om du läser detta). Det är emellertid inget jag ångrar, det var en riktigt bra bok.

Boken utspelar sig på en fiktviv ögrupp som heter S:t Hauda's land. Märkliga saker utspelar sig på dessa öar: ett underligt djur förvandlar allt det tittar på till vitt, det finns nötboskap med malvingar, stora som trollsländor och människor förvandlas till glas. Det är precis detta som håller på att hända med bokens ena huvudperson - Ida MacLaird. Boken skildra hennes kamp mot glaset och hennes kärlek till den andra huvudpersonen - Midas Crook - en enstöring och fotograf som kämpar för att inte bli lik sin döde far.

Precis som Bokbabbel vill jag dra paraleller till Haruki Murakami i Ali Shaws förmåga att beskriva övernaturliga saker utan att det känns krystat eller fånigt. Jag skulle också vilja jämföra boken med Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger i dess sätt att skildra en kärlek som kämpar mot det oundvikliga. Det här är en riktigt bra bok som man längtar tillbaka till varje gång man lagt den ifrån sig; en vacker saga i alla avseenden. Mitt råd till dig är: läs Flickan med glasfötter innan alla andra upptäcker hur bra den är och den blir hajpad (än så längen verkar det mest vara på vissa bokbloggar som den höjs till skyarna), jag ger den en femma.

2 kommentarer: