måndag 20 september 2010

SD:s anhängare, vilka är de?

5,7% lyder de preliminära sifforna. Jag talar förstås om SD:s valresulat. En arbetskamrat räknade ut att c:a 330 000 människor i Sverige har lagt sin röst på SD, på ett främlingsfientligt parti! Det är lätt att tänka att de som röstar på SD, ja det är ju sådana där bonnläppar utan mer förstånd än så. Man blir lätt lite elitistisk och tänker att hur kan det finnas så många idioter i Sverige? Men 330 000 är många människor. Det är väldigt sannolikt att man känner några stycken som har lagt sin röst på de bruna. Kanske någon av er som läser det här. Det gör mig mörkrädd, men också fundersam. Är verkligen alla dessa människor främlingsfientliga? Eller döljer det sig något annat bakom det höga valresultatet för Åkesson & co? Jag är tillräckligt optimistisk för att hoppas och tro att det hela rör sig om ett stort missförstånd från många människor. Jag vägrar tro att så många medmännskor har en så låg människosyn.

Om någon som läser detta hör till dem som har röstat på SD får du gärna kommnetera ditt val av parti. Jag skulle så gärna vilja veta hur du tänker.

14 kommentarer:

 1. 330 000 är ofattbart många. Kan det vara så att många av dem missnöjesröstar och att det blev SD valet föll på för att det är det uppenbara missnöjesalternativet? Skall bli mycket intressant att följa anlyserna av vilka som är de stora grupperna av SD-väljare. Jag tillhör då verkligen inte den skaran!

  SvaraRadera
 2. Jag kan förstå att man vill ha ett missnöjesparti, men är man då beredd att ta främlignsfientligheten på köpet?

  SvaraRadera
 3. Men om missnöjet ligger i integrationspolitiken så är det väl inte orimligt att folk lägger rösten på ett parti som vill ta itu med dessa frågor att ?
  Det kommer ju knappast som en chock att folk tycker att integrationspolitiken de senaste 50 åren har misslyckats?

  SvaraRadera
 4. Ja, det kan vara en bidragande förklaringsfaktor till SD:s valresultat.

  Men är lösningen på den misslyckade integrationspolitiken att strypa invandringen? Att ta emot de som behöver vår hjälp borde vara högprioriterat. Vi måste bli bättre på integration, men lösningen är inte att sluta ta hit de som behöver integreras.

  SvaraRadera
 5. Mina syskon röstar på SD och hur de tänker det vet jag inte. Jag skäms över att ha syskon som dels röstar och som dels är medlemmar i partiet. Själv är jag aktiv miljöpartist och har väldigt svårt att förstå hur några syskon, uppväxta i samma familj kan stå för så vitt skilda saker. Eller kanske inte egentligen. Jag är den enda av mina syskon som är högutbildad, kanske kan det ha spelat in? Förmodligen. De umgås dessutom med ett stor antal av ett klientel där många är sd-anhängare. Jag kommer inte på några bättre ord än bonnläppar, raggare och annat drägg. Jag har en annan umgängeskrets än mina syskon. Det spelar säkert in. Kort och gott - jag skäms för mina syskons politiska åsikter! Det känns rent ut sagt för jävligt.

  //en av Sveriges bokbloggare som för en gångs skull vill vara anonym

  SvaraRadera
 6. Om man ska vara cynisk kan det ju snarare vara så att ännu fler skulle kunna tänka sig att rösta på SD men inte gör det för att det inte anses tillräckligt rumsrent. Jag tycker att skam är en bra känsla i detta fall. Man kan gott skämmas om man röstar på SD, eller förhoppningsvis skämmas tillräckligt för att inte rösta på dem alls! (Fast vad ens syskon gör kan man faktiskt inte rå för, även om jag förstår att det känns obgripligt.)

  SvaraRadera
 7. @Anonym: snacka om att ha SD-väljare i sin närhet. Kan det vara så enkelt att det har med utbildningsgrad att göra? Men enligt de undersökning som Bokomaten skrev om igår http://bokomaten.blogspot.com/2010/09/bibliotekssverige-rostar.html så är det nästan 4% av bibliotekarierna som röstar på SD. Man blir alltså inte helt immun av utbildning.

  @L: Kanske är det så att skammen fungerar i en positiv riktining i det är fallet. Fast då har man ju någonsnstans gjort demokratin en otjänst och inte röstat på det parti som hjärtat vill. Problemet är ju egentligen inte att SD fått så många röster, det är ju bara ett uttryck för att det finns så många människor som är främlingsfientliga och det är här vi har problemet. Vad beror detta på?

  SvaraRadera
 8. Så de som röstar på är bonnläppar raggare drägg med mera. Det gör er alltså mycket bättre än de som röstade på SD? Ni kanske får en automatisk rätt att hoppa på dessa människor lägga ut SD register på internet så vanligt folk kommer få en massa hot kanske bli utsatta för fysikskt våld. Är det verkligen bättre? att klanka ner på en grupp personer för de är olika, va de inte de som va tidningarnas kampanj "Vi gillar olika" även om man är sd anhängare eller en flykting från Irak eller en svensk socialdemokrat så är vi väl ändå alla människor?
  Nej, jag är ingen sd anhängare men jag måste ju acceptera att det finns folk som röstat på dem.
  Ingen av er är bättre än de SD anhängare som finns ni beter er precis likadant.

  SvaraRadera
 9. Måste säga att jag reagerat lite som anonym i det här fallet. Jag har fått massor med mail, inbjudningar till FB-grupper, mail om demonstrationer, petitioner för nyval osv de senaste dagarna. Jag tror det är HELT fel väg att gå att skrika att alla SD-anhängare är idioter, även om man tycker det. Det bästa är väl istället att bjuda in till debatt och slå hål på deras argument. Jag misstänker att de som röstat på SD ser det som att resten av sverige, politiker och allt, spottar dem i ansiktet, det de uttryckt i ett fritt val. Det kan bara leda till ännu starkare övertygelser och ev en känsla av utanförskap, det värsta som kan hända.

  SvaraRadera
 10. Varför hörs det inga protester mot KD som kräner HBT personer? Lika illa det

  SvaraRadera
 11. Jag håller med dig om att främlingsfientlighetens utbredning är kärnan i problemet, men SDs framfart kommer att underblåsa den, och därför är det också ett stort problem att de fått så många röster. Det du säger i inlägget, att det hela är ett missförstånd tror jag är delvis sant. Många som röstat på SD (liksom iofs många som röstat även på annat) vet inte särskilt mycket om partiet och vilka frågor de driver, och säkert ännu mindre om vilka konsekvenserna skulle vara i stort om de fick igenom sin politik. Vad de däremot vet är att SD har en invandrarkritisk profil, så är det något de röstat på så ät det det. I min kommun är SD knappt aktiva men ska nu ändå nu ha två mandat i fullmäktige. Hur har folk tänkt då?

  Angående demokrati så bygger den på att alla gör det de känner för. Jag skulle ju kunna tycka att invandrare är jobbiga, men ändå höja mig över mina spontana åsikter och inse att bilden är mer komplicerad än så och att statens styre för den skull inte ska baseras på mina känslor. På samma sätt kan jag ha lust att döda någon som dödat min vän, men inte _vilja_ göra det eftersom det inte är rätt och eftersom jag skulle skämmas över mig själv, och jag skulle definitivt inte vilja att staten skulle utföra det dödsstraffet.

  SvaraRadera
 12. Det jag menade med bonnläppar, raggare och annat drägg var snarare ett försök att beskriva vilka mina syskon umgås med inte ett försök att beskriva sd-väljare. Jag erkänner dock att det inte var ett så lyckat ordval. Jag ber om ursäkt om jag trampade någon på tårna.

  Ett stort problem som jag ser det är att de etablerade partierna samt media så totalt har ignorerat sd, de har inte fått komma till tals i debatterna etc. Där tror jag att en stor del av sd:s framgångar finns. Släpper man inte dem i debatten då får de stå oemotsagda. Och det vinner de på och de kan växa sig starka.

  //anonyma bokbloggaren

  SvaraRadera
 13. Jag håller verkligen med om att det är lågt med all smutskastning som bedrivs mot SD-anhängare. Jag har fått ett antal inbjudningar på Facebook där man uppmuntras att ta bort de vänner man har som röstat på SD. Jag tror att det är helt fel väg att gå. Prolbemet är ju att många människor uppenbarligen tycker att vi inte ska ta emot fler invandrare och det löser nog bara genom att försöka förstå varnadra inte genom att bråka.

  Vad gäller det där med att SD:are skulle vara bonnläppar etc, så tror jag inte att man kan genrealisera på något sätt. Ingen är bättre än någon annan. Jag tror att läsning kan vidga ens perspektiv så att man blir immun mot främlingsfientlighet, men det gör ju inte de som inte läser till sämre människor.

  Jag håller verkligen med mo att SD borde ha släppts in i debatten.

  SvaraRadera
 14. Oj! Måste rätta mig: Jag skrev: "Angående demokrati så bygger den på att alla gör det de känner för." Jag menade förstås "Angående demokrati så bygger den INTE på att alla gör det de känner för." Så.

  SvaraRadera