lördag 22 januari 2011

Miguel Syjuco hyllar Zafon

Jag håller just nu på och läser Ilustrado av den filippinske författaren Miguel Syjuco. Jag har inte kommit mer än hundra sidor, men det verkar lovande. På ett ställe i början av boken återges ett litterärt samtal mellan två av bokens huvudpersoner. I detta sammanhang räknas ett antal författare upp som den ena karaktären gillar att citera. Jag hajade genast till när jag såg namnet Julian Carax, det är ju Carlos Riuz Zafons fiktive karaktär i Vindens skugga. De andra namnen i uppräkningen av författare är Cide Hamete Benengeli (en fiktiv författare i Cervantes Don Quixote), John Shade (en fiktiv författare i Nabokovs Blek låga) och Randolph Henry Ash (en fikitv författare i A. S. Byatts Confessions).

Kul homage tycker jag. Och ett intressant sätt att placera Ilustrado i en litterär kanon. Intertextualitet i ordets rätta bemärkelse. Det är också ett intressant grepp för att visa att Ilustrado verkligen är ett fiktivt verk. Det finns mycket i boken som annars kunde leda läsaren att tro att det finns ett uns av självbiografica över boken, bl.a. det att huvudpersonen har samma namn som författaren.

3 kommentarer:

 1. Jag har precis börjat på Ilustrado. Jag tycker också den verkar lovande. Intressant berättartekniskt grepp. Jag har ännu inte stött på Julian Carax. Intressant koppling.

  SvaraRadera
 2. Några andra referenser att kolla upp för den som läser den här boken:
  Dulcinea
  Brobdignagian
  Madeleinekakor

  SvaraRadera