söndag 14 november 2010

Mitt litterära smultronställe

När någon ber mig om lästips händer det inte sällan att jag nämner en av mina favoritböcker - A fraction of the whole av Australiensaren Steve Toltz (En bråkdel av det hela på svenska). Ja ni kanske fattar varifrån jag fått namnet till den här bloggen. Jag fullkomligt älskade den här boken när jag läste den för snart två år sedan. Jag hittade den tack vare det snygga omslaget (Penguin, såklart), innan jag ramlade över den i personalen-rekommenderar-hyllan på Akademibokhandeln City i Stockholm hade jag aldrig hört talas om Steve Tolz. Det tråkiga är att jag knappt har gjort det efteråt heller. När boken kom på svenska tog den sig inte upp på några försäljningslistor och jag tror inte den någonsin släpptes i pocket. Det gör mig beklämd. En så bra bok och nästan ingen (i alla fall inte i Sverige) verkar läsa den. Samtidigt känns det fint på något sätt, jag har min egen lilla älskling, mitt eget litterära smultronställe som andra inte har hittat till.

Har du också läst A fraction of the whole? Låt mig veta att du finns, men såga den inte, don't kill my darling! Har du inte läst den? Gör det! Omedelbart. Eller, förresten, kanske vilj jag fortsätta att ha mitt smultronställe för mig själv...


Eller har du eget sådant där litterärt smultronställe, en bok som andra inte har hittat?

6 kommentarer:

 1. Förvånansvärt få tycks ha läst Linn Ullmanns böcker och jag fullkomligt älskar dem. Ny bok är äntligen på gång - längtar!

  SvaraRadera
 2. Jag hör tyvärr till dem som inte har läst Ullman.

  SvaraRadera
 3. Titta gärna in på min blogg så jag gett dig en liten award! :)

  SvaraRadera
 4. Tack, Frida! Det gjorde mig glad.

  SvaraRadera
 5. hej. tackar ödmjukast för detta inlägg. så många bra böcker - så lite tid.

  SvaraRadera
 6. Jag jag JAG har läst "En bråkdel av det hela" och fullständigt ÄLSKADE den. Som jag skrattade. Så imponerad jag blev över denna författare. HUR lyckas man knåpa ihop en så fantastisk bok?! Det började med att jag fann den på bibliotekets hylla över nyheter. Blev så tagen så jag önskade mig den i julklapp 2010. Nu står den i min bokhylla. :)
  Har kikat och kikat efter om författaren skrivit något mer men det verkar inte så. :(

  SvaraRadera