söndag 28 november 2010

Bokrecension: Det bästa ur Nordisk familjebok

Visst har det hänt att man har varit hemma hos någon som har haft en gammal upplaga av Nordisk familjebok i hyllan. Man har suttit och slagit på olika ord och gjort sig lustig över förklaringarna. Och visst är det kul! Förlaget Ruin har samlat några av de roligaste artiklarna ur den sk Uggleupplagan av Nordisk familjebok i Det bästa ur Nordisk familjebok. En bokidé lika enkel som genial.

Vi kan läsa om att klimakteriet är "den övergångstid i kvinnans lif, då [...] hon öfvergår till gumma". Vi får lära oss skillnaden mellan enkelt och dubbelt hor och veta att "Hast du mir gesehen?" är "en i Sverige gängse tysk fras med den ungefärliga betydelsen: det var allt en oväntad tilldragelse". Under uppslagsordet "Serber" kan man läsa att "äfven kroaterna äro egentligen serber".

Det här är på hela taget en väldig rolig bok och en perfekt gå-bort-present.

2 kommentarer:

  1. Ett tips jag nappar på direkt: julklapp till en gumma! Bland Torgny Lindgrens senare böcker är "Norrländsk akvavit" en favorit.En tidigare brinnande evangelist återvänder långt senare för att (utan större framgång) "av-evangelisera" de få som finns kvar av hans lärjungar!/Jan

    SvaraRadera