torsdag 14 oktober 2010

Trilogitrubbel

Rackarns! Jag har läst en dryg tredjedel av Isabel Allendes Andarnas hus och fick igår reda på att den är tredje delen i en löst sammanhållen trilogi. Första delen heter Ödets dotter och den andra Porträtt i sepia. Till saken hör att jag läste Ödets dotter i somras. Frågan är nu om jag ska avbryta läsningen av Andarnas hus och rusa till närmaste bibliotek eller antikvariat och börja läsa Porträtt i sepia (den finns inte i tryck) för att ordningen på böckern ska bli rätt. Men risken är ju förstås att det blir väldigt rörigt att först läsa del ett, tre månader senare en tredjedel av del tre och sedan del två följt av resten av del tre. Det är kanske bäst att jag fortsätter på den inslagna vägen...

6 kommentarer:

 1. Hur kan det vara så? Andarnas hus skrevs ju först?! Det är hennes debutroman från 1982 så det måste ju gå utmärkt att läsa den fristående och gärna före resten av hennes produktion tänker jag...

  SvaraRadera
 2. Det verkar vara lite som med Fogelströms föregångare till Stadserien som skrevs 20 år senare. Men visst måste man kunna läsa dem fristående när de inte ens skrevs samtidigt.

  SvaraRadera
 3. Ja det tycker jag! Annars kan jag också tipsa om Eva Luna och Eva Lunas berättelser av Allende om du inte läst dem! Gillade mycket när jag läste (för ett bra tag sedan ska erkännas).

  SvaraRadera
 4. Jag är nästan på besatt av att läsa böcker i "deras rätta ordning", att läsa alla böcker i en serie även om det bara är en bok jag egentligen är intresserad av. Ofta är det i onödan. Ofta njuter jag inte av de böcker som måste läsas "på köpet", så läs de böcker du känner för, jag tror inte du missar något. (Jag antecknar dock att: Jaha, är det en trilogi, då måste jag ju börja med Ödets dotter och inte Andarnas hus, som jag hade tänkt :))

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det går alldeles utmärkt att läsa dem i orätt ordning, jag har inte ens tänkt tanken på att de skulle sitta ihop.

  SvaraRadera