lördag 9 oktober 2010

Bokrecension: Människor det varit synd om av Kalle Lind

Kalle Lind har under några år drivit en rolig blogg, En man med ett skägg. Boken Människor det varit synd om bygger delvis på innehåll från bloggen. I kort kapitel redogör Lind för människor han anser att det finns fog att tycka mer eller mindre synd om. Man får bland annat läsa om hur det gick till när Carola Häggkvist av Hagge Geigert blir lurad att tro att hon får ett körkort i direktsändning efter att ha svarat fel på några trafikrelaterade frågor. Astrid Lindgren är det synd om därför att hon hade oturen att samarbeta med regissörer som bl.a. blandat in överåriga och/eller tyskspråkiga skådespelare i filmatiseringarna av hennes böcker. Ytterligare en person det varit synd om enligt Lind är den före detta centerledaren Lennart Daléus, ni vet, han i det-här-är-Lennart-kampanjen. Lind förklarar det märkliga med den berömda kampanjen:

Hade texten i stället lytt "Det här är Jack the Ripper" eller "Det här är Gud" eller "Det här är meningen med livet" hade man åtminstone stillat en frågeställning hos bilåkarna [affischerna med Lennarts nuna satt ofta längs vägarna]. Att en medelålders man ur medelklassen med medelmåttigt utseende heter Lennart tar de flesta som en självklarhet.

Jag gillade den här boken. Jag kom på mig många gånger att sitta och småfnissa på tunnebanan. Jag tror att jag ska ta mig an även Linds senaste bok, Människor som gått till överdrift. Det blir en 4 i betyg, t.o.m. en stark 4.


3 kommentarer:

 1. Jag var lite mer skeptisk än du, men gillade vissa partier otroligt mycket och tyckte att andra gick för nära gränsen till att göra det ännu mer synd om de där människorna.

  Men läs nästa också. Jag tror att du kommer att gilla den. :)

  SvaraRadera
 2. Beroende på hur gammal du är kanske du också skull gilla "Proggiga barnböcker" av samme man! Den är fascinerande och bitvis hur kul som helst.

  SvaraRadera
 3. @Boktoka: jag kan förstå di poäng, ibland är han på gränsen till bara elak. Jag tror att jag ska ha e-bokspremiär med hans nästa bok, så snart jag får min nya telefon.

  @L: jag är född på det sena 70-talet, så jag tror att igenkänningsfaktorn kommer vara hyfsad. Tack för tipset.

  SvaraRadera