torsdag 30 juni 2011

Om att få sina fördomar bekräftade

När man jobbar i bokhandel är det viktigt att försöka pejla in vad en kund kan tänkas gilla utan att falla ner i fördomsträsket. Slutledningar av typen "han har svart urtvättad t-shirt, svarta urtvättade jeans och dålig hy, alltså gillar han fantasy", "hon har läppglans och en präktig pancake, här är det chickitt som gäller" eller "äldre man med skägg, han vill ha en bok om andra världskriget" göre sig icke besvär. Sorgligt ofta får man dock sina fördomar bekräftade. Nio av tio som köper Svensk maffia fortsättningen eller Jans Lapidus senaste Livet Deluxe är män och den tionde kunden är ofta en kvinna som köper boken i present till en man.

I ett fall kan jag dock inte annat än förundras. En slående hög andel av de som köper riksslemmet Bingo Rimérs En flickfotografs bekännelser är unga kvinnor. Hur kan detta komma sig? Kanske är jag moralkonservativ eller trångsynt, men jag fattar inte riktigt hur någon kvinna med självaktning kan vilja läsa en bok av mannen som har gett objektifieringen av kvinnokropen ett svenskt ansikte. (Jag måste emellertid erkänna att jag inte läst Rimérs bok och därför egentligen inte kan uttala mig om dess innehåll, det här inlägget bygger endast på mina fördomar om Rimér.)

9 kommentarer:

 1. men nu förstår jag inte riktigt... okej, du kan se på en person vad denne kommer att köpa, det kan jag tro är möjligt, det är inte fördomar utan erfarenhet, till viss mån avslöjar nog vår klädsel en del om oss, alltifrån utbildning till läsvanor, med reservationen att det finns välklädda analfabeter och sluskigt klädda akademiker. Men vad jag inte riktigt hänger med på i din text är dina kanske underliggande värderingar. Är det lågt att läsa om andra världskriget? En epok som för den där gubben kanske är levande i och med att hans far var beväring då? Eller fantasykillen? Min erfarenhet säger mig att fantasyläsare inte sällan är eller blir ganska välutbildade. Och din text andas lite snobbism och nåt slags mjukt förakt får jag för mig?

  SvaraRadera
 2. Hm, men skriver inte Magnus att den typ av fördomar som han beskriver oftast INTE stämmer?

  "Slutledningar av typen 'han har svart urtvättad t-shirt, svarta urtvättade jeans och dålig hy, alltså gillar han fantasy' [...] göre sig icke besvär"

  Jag tror att du tolkar in nedvärderingar i texten, SZ, men jag låter Magnus svara...

  SvaraRadera
 3. Mja? Intressant om han svarar dock. Vad boklådebiträden egentligen tänker är minsann känsliga saker. Som att få höra en tandläkares innersta tankar. Pirrigt och... upprörande!

  SvaraRadera
 4. "En tandläkares innersta tankar", haha!

  Jag jobbar också i bokhandel och det är klart att man kan irritera sig på människor ibland. Ganska ofta. Jämt. :)

  Magnus, nu får du gärna reagera, men annars fortsätter vi basha dig i vår ensamhet.

  SvaraRadera
 5. Varför skule det vara lågt att läsa om andra världskriget? Är det lågt att ha skägg? Jag menar bara att hyfsat många av de som köper böcker om detta ämne (alltså andra världskriget, inte skägg) är män ur övre medelåldern. Det jag försöker förmedla med första halvan av min text är min strävan att inte falla in i de vanliga tolkningsmönstrena och utgå från att alla män i övre medelåldern bara vill ha böcker om andra världskriget.

  Andra delen av inlägget beskriver ett exempel på när mina förutfattade meningar, fördomar (eller om du vill, erfarenhetsgrundade slutledningar) inte stämmer.

  Någon snobbism tycker jag inte att inlägget andas. Snarare visar din kommentar på ett visst mått av snobbism från din sida. Du verkar känna dig manad att försvara läsandet av fantasy och böcker om andra världskriget utifrån att jag (enligt dig) likställt dessa två genrer med chick-litt. Jag har emelertid inte hävdat att chick-litt skulle vara en "sämre form" av litteratur än någon annan. Om du anser det förstår jag varför du tolkar det som att jag "föraktar" de två tidigare nämnda genrerna. Jag valde dessa tre exempel därför att de alla tre är kopplade till tydliga arketyper av läsare, jag kunde lika gärna ha pratat om lyrik och män med konstiga skägg eller barnböcker och småbarnsföräldrar.

  SvaraRadera
 6. Jaha, ja kanske rörde jag till det lite nu. Och ja, själv är jag väldigt snobbig. Men jag fick veta mer om vad som rör sig i huvudet på mannen bakom bokhandelsdisken, det är intressant, tack för det!

  Passar också på att tacka för podcasten som vrider upp världen. Väldigt underhållande lyssning. Även om det möjligen är lite knäppt att lyssna på 5 avsnitt som handlar om en bok jag inte ens läst baksidan på.

  SvaraRadera
 7. Kul att du gillade podden, mer av den varan utlovas i höst.

  SvaraRadera
 8. Bara framsidan på Bingos bok gör att jag inte ens vill ta i den. Fattar inte varför folk vill läsa den av precis samma anledning som du (och jag är kvinna).

  SvaraRadera
 9. En tanke jag får är att många unga tjejer läser bloggar och både bingo och hans tjej katrin zytomierska bloggar. KAnske därifrån de har snappat upp boken?

  SvaraRadera