tisdag 24 maj 2011

Äntligen en enhetlig låg bokmoms?

För ungefär tio år sedan sänktes bokmomsen i Sverige till sex procent. Ett tilltag som gjorde böcker billigare och därmed att försäljningen ökade. Så vitt jag kan förstå påverkade det inte statens intäkter negativt; eftesom det såldes mer böcker fick man ändå in en jäkla massa kulor i bokmoms.

EU tillåter idag alla sin amedlemsländer att ha vilken moms de vill på alla böcker, utom digitalt nedladdningsbara (dvs e-bäcker och nedladdningsbara ljudböcker). För tio år sedan var väl kanske inte detta så konstigt, men idag fugerar det som en hämsko för e-bokmarknadens utveckling.

Häromdagen läste jag i Svensk bokhandel att Sveriges riksdag nu verkar vilja ändra detta, så att man i framtiden kan ha en låg moms även på e-böcker. Äntligen, säger jag. Det här kommer inte en dags för tidigt.

1 kommentar:

  1. Haha, ja visst är det fantastiskt? Jag roas av vissa bibliotekariers lite småtragiska iver att få "diskutera" litteratur med nämnda kulturelit vid olika sammankomster på bibliotek. Det är nog ännu värre att de i viss mån tycks se upp till folket som så gärna pratar om vem de träffat och hur och var.

    SvaraRadera