torsdag 7 april 2011

Topp 5 - märkliga frågor i en bokhandel

En gång för länge sedan när jag var nyanställd i bokhandeln utlovade jag blogginlägg innehållande bokhandelshumor. Man skulle kunna säga att det har varit lite si och så med den saken.

Jag tänkte dela med mig av de konstigaste frågorna jag fått som bokhandelsanställd. Här är top fem (utan inbördes rangordning), alla situationerna är helt autentiska och självupplevda:
 1. En kvinna i medelåldern kommer in och säger: "Alltså, stickning är ju väldigt stort i Tallin. Har ni några böcker om det?". Faktum är att jag lyckades hitta en bok åt henne i vårt beställningssortiment.
 2. "Har ni bara pocketböcker?" Till saken hör att jag jobbar i en halvstor boklåda som inte är pocketshop, så ja, vi har annat än bara pocketböcker.
 3. En äldre man: "Säljer ni plasthinkar?"
 4. En kvinna i 40-årsåldern: "Hhhckhtjzzzkkkaaaaa.....?" Hon hade råkat sätta in ett exemplar av Anna Gavaldas En dag till skänks på tvären i munnen och undrade om vi hade någon polygrip.
 5. Och slutligen min personliga favorit. En kvinna stegar rakt fram till kassan (som befinner sig i mitten av butiken, inte vid entrén) och frågar: "Har ni böcker här?" Jag undrar vilken sorts butik hon trodde att hon hade kommit in i.

(Ok, nummer 4 kanske inte är helt överensstämmande med sanningen. Men visst hade det varit ganska kul om det varit sant?)

7 kommentarer:

 1. Underbart! Jag kommer att tänka på filmen Notting hill där huvudpersonen (Hugh Grant) äger en resebokhandel och en kund kommer in och frågar efter än den ena, än den andra skönlitterära författaren trots att svaret alltid blir; nej vi har bara reseböcker. "men hur är det med Grisham då...?" "nej vi har bara..."
  Malena

  SvaraRadera
 2. Ibland är det precis så i verkligheten också

  SvaraRadera
 3. lol,"Säljer ni plasthinkar?" Vad jag skrattade åt den.

  SvaraRadera
 4. Näh... lyckades du verkligen hitta en bok om stickning... hahhaha.. skrattade gott... "säljer ni platshinkar" är ju underbar!!!

  SvaraRadera
 5. För att förtydliga: hon ville ha en bok om stickning i Tallin. Inte om stickning i allmänhet.

  SvaraRadera
 6. Aaah, lyckan att få ha kundkontakt. När jag jobbade i optikerbutik och lämnade ut glasögon till en kvinna utbrast hon: "På vänster öga är det bra, men på höger är det alldeles som att det är sperma framför!" Då är det svårt att finna sig sådär alldeles i stunden, ska du veta.

  SvaraRadera
 7. Människor är märkliga, vad man än jobbar med som har anknytning till människor så upptäcker man det. Jag borde göra en liknande lista från åren jag sommarjobbade i ett gatukök, fast jag har nog förträngt en hel del.... :-)

  SvaraRadera