tisdag 1 mars 2011

The Finkler Question av Howard Jacobson

Ibland läser man en bok som är så bra att den är bortom att vara en page-turner; när man läst en sida vill man inte skynda till nästa, nej man vill läsa sidan igen och igen. För det är så djävla bra. En sådan bok dyker jag på max en gång per år. Howard Jacobson Bookerprisvinnande The Finkler Question visade sig vara en sådan bok.

Julian Treslove är en knappt 50-årig, pessimistisk ungkarl i London. Han har tidigare haft ett själadödande jobb på BBC, men för närvarande jobbar han som look-alike. Han har nämligen egenskapen att till utseendet likna alla och ingen. Två av Tresloves bästa vänner är den 90-årige änklingen Lido och den jämnårige dito Finkler. Dessa båda män är judar, vilket inte Treslove är. Han vill dock gärna vara en av dem och efter att ha blivit rånad och tyckt sig höra att gärningskvinnan kallade honom för jude, börjar han få för sig att han är just detta, en Finkler som han kallar dem. Han går mer och mer in i sin nya judiska identitet, han lär sig jiddish, han flyttar ihop med en judisk kvinna, han t.o.m. börjar fundera på att omskära sig, men känner ändå att han inte rikigt är en av dem.

The Finkler Question är en satirisk, men också allvarlig analys av den judiska identiteten. Vad innebär det att vara jude idag? Varför existerar antisemitism? Helt enklet, vad är den judiska identiteten? Alla som hyser en fascination för judendomen och någon gång tänkt: tänk om man vore jude, ska läsa denna bok.

Det blir en solklar femma i betyg. Fem plus.

4 kommentarer:

  1. Åh den köpte jag för ett presentkort i julas,ligger helt oläst och ensam i min läshög!

    SvaraRadera
  2. Det låter ju intressant. Du vet inte om den kommer att ges ut på svenska? Eller hur avancerat är språket? Det tar emot att läsa på engelska (tycker att jag missar allt för mycket), men om språket är enkelt kan det funka...

    SvaraRadera
  3. @Dolly: Jag har inte hört något om någon översättning, tyvärr. Den är inte så värst svår i språket. Speciell, men inte svår.

    SvaraRadera