tisdag 24 augusti 2010

Inledningstävling

Jag såg på en annan bokblogg, jag minns inte vilken, en rolig tävling. Man skulle gissa boken utifrån den inledande meningen i den samma. Det här måste jag testa tänkte jag. Så här kommer en liten tävling. Nedan hittar ni inledningsmeningarna (i bland två meningar) i tio olika böcker. Det är svenska och utländska böcker, manliga och kvinnliga författare, klassiker och moderna. Jag vill ha bokens titel och författarens namn.

Jag har fått några rätta svar. Men fler gissningar/svar behövs! Nu har jag fått in rätta svar på alla tio inledningarna. Starkt jobbat!
 1. Tänk på en tekittel? Tänk om pipen kunde öppna och stänga sig när ångan kom ut, så att den blev som en mun... Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer, rätt svar från Renée.
 2. Blackeberg. Man tänker kanske kokosbollar, tänker kanske knark. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist, rätt svar av Marcus
 3. Av Eder annons i Saturday Review of Literature framgår att Ni är specialister på böcker som inte längre finns i tryck. Brev till en bokhandel: 84 Charing Cross Road av Helene Hanff, rätt svar från M.
 4. Det var ett nöje att bränna. Det var särskilt roligt att se ting förintas, se dem svartna och förändras. Fahrenheit 451 av Ray Bradbury, rätt svar av Marcus.
 5. Nog vet jag, att det förr i världen fanns gott om folk, som inte visste vad rädsla vill säga. Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf, rätt svar av Renée.
 6. Jag har fått ett hjärtligt erbjudande att gå med i inälvsrealisterna. De vilda detektiverna av Roberto Bolano, rätt svar av Renée.
 7. En tövädersdag i slutet av november, vid tiotiden på morgonen, kom tåget från Warzawa med full fart ångande in mot Petersburg. Idioten av Fjodor Dostojevskij, rätt svar av Marcus
 8. Jag föddes i Bombay ... en gång i tiden. Nej det duger inte, själva datumet är viktigt: jag föddes på dr Narlikars barnbördsklinik den 15 augusti 1947. Midnattsbarnen av Salman Rushdie, rätt svar av Joanna
 9. This morning, just after 11:00, Michael locked himself in his office and he won't come out. Microserfs av Douglas Coupland, rätt svar av Bokstävlarna
 10. Clare: Det är svårt att bli övergiven. Jag väntar på Henry och vet inte var han är, jag undrar om han mår okej. Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger, rätt svar av Bokstävlarna
Lycka till! Priset är äran.

16 kommentarer:

 1. Åttan är "Midnattsbarnen" av Salman Rushdie. Läste den på 80-talet, fängslande romanbygge!

  SvaraRadera
 2. Sjuan är väl Idioten iaf?

  SvaraRadera
 3. @Joanna: Rätt svar! Håller med, en fängslande bok.

  SvaraRadera
 4. @Marcus: Du har så rätt min vän.

  SvaraRadera
 5. Tvåan, skulle jag gissa är Låt den rätte komma in. Har inte läst den (filmen var emellertid bra), men hur många romaner utspelar sig i Blackeberg?

  SvaraRadera
 6. 9: Microserfs av Douglas Coupland och 10: The Timetraveler's Wife av Audrey Niffenegger.
  Två av mina stora favoriter! :)

  SvaraRadera
 7. Fyran torde vara Bradburys Fahrenheit 451 då. Sen tror jag mig kunna ett par författare, men inte vilka böcker det är. :)

  SvaraRadera
 8. Bra där Macke! Du kan ju alltid gissa författare då.

  SvaraRadera
 9. Nr 6: Roberto Bolaños De vilda detektiverna

  SvaraRadera
 10. Nr 1 missade jag nästan för att jag läste den på engelska. Jonathan Safran Foer - Extremt högt och otroligt nära.

  Nr 5 borde vara något av Selma Lagerlöf kanske ...

  /Renée

  SvaraRadera
 11. Bra där, Renée! Nr 1 och 6 är rätt. På nr fem är du inne på rätt spår.

  SvaraRadera
 12. 3 - 84 Charing Cross Road!

  SvaraRadera
 13. Löwensköldska ringen/Charlotte Löwensköld.
  Den stod ju i bokhyllan :)

  SvaraRadera
 14. @M: Så var titeln ja. Kom bara på Helene Hanff. :)

  SvaraRadera