torsdag 20 maj 2010

En frustrerande och fantastisk paradox

Är det inte frustrerande att ju fler böcker man läser, desto fler läggs till listan över böcker man vill läsa? Inte för att det handlar om att "läsa klart" och det är ju underbart att hela tiden komma på nya böcker att läsa. Men ibland känns det som att jag ständigt går med en stresskänsla någonstans i bakhuvudet. En stress över att det finns som många fantastiska böcker att läsa och så lite tid. Det finns en paradox i att ju fler böcker jag läser desto påtagligare blir känslan av att ha så många böcker olästa. Det är lite grand som när Sokrates uppsökte Oraklet i Delphi för att få svar på frågan vem som var den visaste människan. Svaret var att det är hon som inser att hon ingenting vet.

5 kommentarer:

 1. Men herregud, det är precis så jag känner! Och jag håller med Oraklet i Delphi. På gymnasiet trodde jag att jag kunde allt. Efter sex år med heltidsstudier på universitet insåg jag att jag verkligen inte kunde någonting. Och så fortsätter det här i livet. Är jag vis således?? ;o)

  SvaraRadera
 2. Jag kan ju inte säga att än att du är vis, annars skule jag ju dissa mig själv som känner likadant ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag menar: jag kan ju inte säga att du inte är vis

  SvaraRadera
 4. Det där är verkligen ett väldigt angenämt i-landsproblem. Även om det kan vara lite stressande ibland. Och lite skrämmande att ju mer man lär sig desto mer inser man hur lite man vet. Men när man väl kommit till den insikten blir man ju också lite rädd för de människor som tror att dom vet allt.

  SvaraRadera
 5. Sant. Man ska inte lita på en besser wisser

  SvaraRadera